SANATATE

Medicii avertizează: Simptomele pe care le experimentează persoanele care au avut COVID-19

revista22.ro

Modul în care organismul reacționează la infectarea cu noul coronavirus este un mister. Chiar și după recuperare, o mare parte dintre persoanele vindecate raportează simptome care persistă pentru luni întregi. În alte cazuri, unele persoane dezvoltă afecțiuni mai grave, precum cele cardiovasculare.

Un studiu recent atestă că o treime dintre persoanele vindecate de Covid-19 raportează apariția unor afecțiuni, precum cele cardiovasculare, pulmonare sau oboseală cronică. De asemenea, o mare parte dintre pacienți susțin că se confruntă cu simptome specifice care persistă luni întregi, chiar și după recuperare.

CITEȘTE ȘI: Medicii dezvăluie semnele clare – Cum îţi dai seama că ai avut COVID-19 fără să ştii

Care sunt sechelele pe care le poate lăsa această boală organismului și ce riscuri implică infectarea cu virusul SARS-CoV-2?

„Sunt pacienţi care s-au vindecat de COVID şi la 6-8 săptămâni după aceea, încă se mai declară obosiţi cronic după vindecare. Dacă punem în balanţă beneficiile şi riscurile, e clar că vaccinul aduce mai multe beneficii decât riscuri, iar atunci când vorbim de infecţia cu Sars CoV-2 nimeni nu poate garanta că vom dezvolta o formă severă sau uşoară de COVID”, explică Radu Țincu, medic ATI, potrivit Antena3.

Un studiu recent atestă că o treime dintre persoanele vindecate raportează dezvoltarea unor afecțiuni, iar un pacient din 8 moare. Care este explicația medicului?

„Da, pentru că discutăm de aceste sechele după infecţia cu Sars CoV-2 care sunt determinate de inflamaţia cronică pe care acesta a dat-o, o inflamaţie intensă la nivelul tuturor organelor, iar dacă plâmânii sunt afectaţi, tot organismul e afectat de această privare de oxigen”, explică medicul, potrivit doctorulzilei.ro.

CITEȘTE ȘI: COVID-19: Simptomele care anunță infectarea cu noua tulpină britanică

Astfel, sechelele Covid-19 sunt provocate de privarea de oxigen a țesuturilor. Este cunoscut faptul că virusul pătrunde mai întâi în sistemul respirator. Din această cauză, capacitatea plămânilor de a funcționa normal scade, iar oxigenul nu este distribuit în mod corespunzător în organism. Această privare de oxigen afectează organele, țesuturile și poate dezvolta anumite boli, sau agravează bolile deja existente.

Comentarii: