SANATATE

Medicii sunt în alertă – Mușcătura unei căpușe provoacă o alergie gravă la carne

ytimg.com

Medicii sunt în alertă – Mușcătura unei căpușe provoacă o alergie gravă la carne. Rata americanilor care dezvoltă o alergie rară la carne în urma mușcăturilor de căpușă este în creștere, spun cercetătorii, și este posibil să fi afectat deja 450.000 de persoane, potrivit BBC.

Noile date publicate joi de Centrele pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC) arată o creștere abruptă a cazurilor de sindrom alfa-gal.

Alergia declanșează o reacție care poate pune în pericol viața la mai multe tipuri de carne sau produse de origine animală.

Oamenii de știință americani au depistat alfa-galul în saliva căpușei stea singuratică.

Căpușa se identifică după pata albă de pe spate și se găsește mai ales în sudul și estul SUA. Însă experții avertizează că aria de răspândire a acestora se extinde din cauza schimbărilor climatice.

Mușcăturile de la steaua singuratică, denumită oficial Amblyomma americanum, pot îmbolnăvi o persoană atunci când aceasta consumă anumite tipuri de carne și produse de origine animală provenite de la mamifere.

CITEȘTE ȘI: Ce să faci imediat ce ai fost mușcat de o căpușă

Medicii sunt în alertă: Simptomele afecțiunii

Pe lista alimentelor periculoase pentru persoanele care suferă de sindromul alfa-galic se află carnea de porc, de vită, de iepure, de miel, de vânat, gelatina, laptele, unele produse lactate și anumite produse farmaceutice.

Simptomele de la acest sindrom puțin cunoscut includ crampe stomacale, diaree, urticarie și dificultăți de respirație care ar putea declanșa anafilaxie fatală.

Reacțiile la sindromul alfa-gel pot fi diferite de la o persoană la alta, variind de la ușoare la severe sau chiar amenințătoare de viață, precizează CDC. Anafilaxia, o reacție care poate pune în pericol viața și care implică mai multe sisteme de organe, poate necesita îngrijiri medicale urgente.

Dar este posibil ca oamenii să nu aibă o reacție alergică după fiecare expunere la alfa-gal, notează CDC.

Din cauza modului lent în care organismul digeră carnea, poate fi foarte dificil de depistat orice simptome care apar.

Peste 110.000 de cazuri au fost depistate din 2010, precizează CDC. Din 2017 până în 2021, numărul de cazuri a crescut cu aproximativ 15.000 pe an.

Din cauza dificultăților de diagnosticare, CDC spune că până la 450.000 de americani în total ar fi putut dezvolta alergii la carne din cauza alfa-galului.

Medicii sunt în alertă: Sindromul, descoperit recent din greșeală

Un sondaj realizat anul trecut în rândul a 1.500 de medici și lucrători din domeniul sănătății a arătat că 42% dintre aceștia nu au auzit niciodată de acest sindrom.

În cadrul sondajului, care a fost publicat tot joi de CDC, aproximativ o treime din grup a declarat că nu era „prea încrezător” în capacitatea lor de a identifica boala. Doar 5% au spus că sunt „foarte încrezători” în capacitatea lor.

Sindromul a fost descoperit abia în 2008, din greșeală, după ce cercetătorii americani au descoperit rezultate neașteptate în timp ce testau un medicament folosit pentru tratarea cancerului.

CITEȘTE ȘI: Cum îți dai seama că ai fost mușcat de o căpușă – Măsuri urgente pe care le poți lua

Căpușa Ixodes holocyclus – cunoscută și sub numele de căpușa de paralizie – a provocat, de asemenea, alergii similare la carne în regiunea Sydney din Australia.

Experții îi avertizează pe oameni să se acopere în aer liber și să își verifice în mod regulat corpul pentru mușcături de căpușe. Mușcăturile de căpușă pot provoca mai multe boli periculoase – cum ar fi boala Lyme – și sunt mai frecvente în timpul lunilor mai calde.

CDC sfătuiește persoanele care se află în aer liber să folosească repelenți pentru insecte, cum ar fi cei care conțin DEET, sau să trateze în prealabil hainele cu o substanță chimică numită permetrin.

Comentarii: