SANATATE

Medicii trag un semnal de ALARMĂ: Ce riști dacă nu ai întuneric total în cameră în timp ce dormi

chinavasion.com

Lumina slabă provenită de la Lună sau de la lămpile din stradă este dăunătoare, în timp ce expunerea la lumină puternică în timpul somnului poate creşte riscul de boli cardiovasculare fatale, atrag atenţia specialiştii.

Medici din Japonia susţin că lumina de veghe din dormitor este mai dăunătoare decât ne-am putea închipui, scrie dailymail.co.uk. În acest fel, creşte riscul de deces din pricina bolilor de inimă şi a atacului vascular-cerebral, potrivit aceleiaşi surse.

CITEȘTE ȘI: Cel mai puternic somnifer natural: Alungă stresul și te relaxează total

Creştere a aterosclerozei

Aceştia mai spun că şi nivelurile scăzute de luminozitate provenite de la Lună sau de la lămpile din stradă care pătrund în dormitor pot fi suficiente pentru a ne face rău. Nivelurile înalte de poluare luminoasă au dus la o creştere a aterosclerozei în cazul a 1.000 de persoane, bărbaţi şi femei, care au făcut parte dintr-un studiu desfăşurat pe durata a trei ani.

CITEȘTE ȘI: Ce să bei şi ce să NU bei seara pentru a avea un somn de calitate

Una dintre teorii este aceea că lumina filtrată de pleoape reduce producţia de melatonină, hormon responsabil cu scăderea tensiunii arteriale şi a inflamaţiilor din corp. „Am găsit o asociere clară şi semnificativă între intensitatea luminii din dormitor pe timpul nopţii şi progresul aterosclerozei, independent de factorii de risc cunoscuţi, inclusiv vârsta, obezitatea, fumatul, statusul economic, hipertensiunea şi diabetul“, a explicat Kenji Obayashi, coautorul raportului, care a fost publicat în revista ştiinţifică „Environment International“.

Comentarii: