NUTRITIE

Metodele de pregătire a cărnurilor albe

Foto: Pinterest.com

Cărnurilor albe li se potrivesc toate metodele de pregătire, însă există și unele caracteristice, în general mai delicate, care nu se pot aplica la cărnurile roșii.

CITEȘTE ȘI: Secretul coastelor la cuptor- sosul Barbeque făcut acasă

Metodele de pregătire a cărnurilor albe

  • Pregătirea în cratiță, înăbușit sau rumenit- Este o pregătire asemănătoare cu cea pentru friptură, însă are loc într-un recipient închis (cratiță puțin mai înaltă sau vas de lut), într-o tavă tapetată cu unt. Timpul de pregătire este în general mai lung cu 20% față de cel al alimentelor făcute la cuptor. Carnea potrivită este cea de vițel, de porc și de miel (rotulă, încheietură, partea de la coadă, genunchi, osul piciorului, mușchi fără os, spată), de găină, de iepure.
  • Prăjirea- Presupune cufundarea totală a cărnii în grăsime încinsă, dacă e posibil într-o friteuză. Înainte de a fi prăjită, carnea este trecută printr-o compoziție de pane, ca să obțineți un produs final crocant și gustos, cu arome specifice.
  • Fierberea înăbușită- Ca și pentru prăjit, există și în cazul acesta două metode, însă singura potrivită pentru carnea albă este cea prin înăbușire simplă. Carnea ideală  este cea de vițel de categoria întâi, cea de puicuță sau de curcan. Carnea se condimentează și se trece prin făină, după care se rumenește puțin în tigaie, cu ulei sau cu unt. Apoi se pune într-o cratiță joasă, se toarnă lichid peste până ajunge la jumătatea cărnii și se pune la foc mediu până dă în clocot. După ce dă în clocot, se bagă la cuptor la temperatură potrivită (160 °C ) până când carnea este gătită.

Metodele de pregătire a cărnurilor albe

Trucuri și sfaturi:

Dacă bucata de carne este foarte slabă, se recomandă să adăugați bucățele de slănină.

Ca să nu folosiți prea mult lichid, alegeți cratițe de dimendiunea cărnii, de preferat să nu fie din aluminiu, deoarece acesta înnegrește sosul.

CITEȘTE ȘI: Trucurile unui cunoscut gastronom: Cum se prepară cel mai bun pui la cuptor – gesturile mici care fac diferența

Pentru cele mai bune rezultate, sosurile trebuie preparate din aceeași carne, de exemplu sos alb de pui pentru o friptură de pui.

Comentarii: