NUTRITIE

Mezeluri: Cât de mult poți consuma fără ca sănătatea să îți fie afectată

FOTO: mazilique.ro

Mezeluri: Cât de mult poți consuma fără ca sănătatea să îți fie afectată. Știm cu toții că este recomandat să avem o dietă echilibrată din care nu trebuie să lipsească legumele și fructele.

Deși este foarte greu să renunțăm în totalitate la salam, șuncă, bacon sau cârnați, alimente care ne pot pune sănătatea în pericol, putem ține cont de câteva sfaturi.

CITEȘTE ȘI: Combinaţie cancerigenă – Mezeluri şi lactate. Alte alimente care nu trebuie consumate împreună

Mezeluri

Este important să evitați mezelurile care conțin nitriți.

În anul 2015, Institutul de Cercetare pentru studiul Cancerului (IARC) a clasificat aceste tipuri de carne procesată ca fiind o cauză „certă” care duce la apariția cancerului.

Motivul îngrijorării este reprezentat de substanțele chimice numite nitriți, care mențin aceste alimente proaspete pentru mai mult timp. Atunci când sunt gătite la temperaturi ridicate, nitriții pot forma compuși cancerigeni, cunoscuți sub numele de nitrozamine.

În aceeași ordine de idei, aditivii din carnea procesată, cum ar fi cârnații sau șunca, ar putea crește riscul de diabet de tip 2, potrivit adevarul.ro.

Totuși, pentru a ne feri de riscurile asociate consumului excesiv de mezeluri, experții recomandă: 50-70 de grame de mezel/ zi sau circa 350-490 de grame/săptămână (7-10 felii subțiri de șuncă sau 2-3 cârnați mici pe săptămână).

CITEȘTE ȘI: Cum să cumperi mezeluri sănătoase și gustoase: Detaliile de care să ții seama

De asemenea, pe piață există o varietate de astfel de produse cu conținut redus de sare și grăsimi. Este important să evitați produsele care conțin nitriți sau aditivi alimentari nesănătoși.

Comentarii: