SANATATE

Mineralul esențial în prevenirea cancerului – În ce alimente se găsește și care sunt semnele că îți lipsește

cookforyourlife.org

Mineralul minune care face un scut împotriva celulelor canceroase și-ți protejează tiroida. În plus, are o multitudine de alte beneficii, nici nu te-ai fi gândit că este atât de important pentru organismul tău. Din ce alimente ne luăm necesarul de seleniu?

Seleniul este un mineral esențial, important pentru multe procese ale corpului, inclusiv funcția cognitivă, buna funcționare a sistemului imunitar dar și fertilitatea la bărbați și femei. Acesta conține antioxidanți care luptă împotriva radicalilor liberi. Mai mult, are un rol important la menținerea sănătății cardiovasculare și la sănătatea tiroidei.

De aceea, dacă îți dorești un sistem imunitar mai puternic, o minte ascuțită și un ten frumos, tineresc consumă alimente bogate în seleniu.

Iată care sunt principalele beneficii ale seleniului:

Ajută la buna funcționare a sistemului reproductiv

Sunt multe studii care susțin că un consum constant de alimente care conțin seleniu poate avea un rol pozitiv asupra fertilității atât la bărbați, cât și la femei. Mai mult, se pare că o deficiență a acestuia poate conduce la infertilitate masculină. De asemenea, sunt studii care susțin că lipsa seleniului afectează în mod negativ creșterea fătului și fertilitatea feminină, relatează doctorulzilei.ro.

CITEȘTE ȘI: Dezvăluire SURPRIZĂ a medicilor: Palpitaţiile ar putea fi semnul unei afecţiuni la glanda tiroidă

Tulburări tiroidiene

Seleniul are un rol esențial în producerea și metabolizarea hormonului tiroidian. Există studii care au arătat că femeile cu niveluri mai mari de seleniu au mai puține probleme tiroidiene, dar acest lucru nu a fost dovedit pentru bărbați, iar alte studii au produs rezultate mixte.

Ameliorează simptomele astmului

Se crede că seleniul ajută la reducerea simptomelor asociate cu astmul. De aceea, este bine să incluzi în dieta copilului alimente care conțin seleniu.
Oferă protecție împotriva cancerului. Fiind antioxidant și anticancerigen, acest mineral contribuie la absorbția vitaminei E în organism, menține elasticitatea țesuturilor.

Protecție contra cancerului și a bolilor infecțioase

Seleniul este necesar pentru organismul uman deoarece oferă o protecție eficientă contra cancerului și a bolilor infecțioase severe. Seleniul este antioxidant și anticancerigen, contribuie la realizarea respirației celulare, la absorbția vitaminei E în organism și menține elasticitatea țesuturilor. Studiile realizate pana acum au afirmat ca un nivel optim de seleniu din corp te poate proteja de cancerul mamar, pulmonar, esofagian, gastric si de prostata.

Acest mineral are și un rol important în funcţionarea creierului

S-a dovedit că seleniul poate influenţa pozitiv funcţia cognitivă şi starea emoţională. Se crede că un deficit de seleniu poate avea legătură cu apariția bolii Alzheimer sau în boala Parkinson.

Ameliorează infecțiile virale, gripa sau infecțiile bacteriene.

Atenuează atenuează bufeurile și somnul haotic care însoțesc menopauza.

Fiind un antioxidant puternic, seleniul neutralizează efectele dăunătoare ale radicalilor liberi. Seleniul fiind practic foarte important pentru frumusețea părului și a pielii.

Deficitul de seleniu:

Cantitatea de seleniu din sursele alimentare este în mare măsură determinată de calitatea solului folosit pentru cultivarea acestora. Precipitațiile, evaporarea și nivelurile de pH afectează toate concentrațiile de seleniu din sol. De aceea, deficiența de seleniu este mai des întâlnită în anumite zone ale globului. Datele statistice arată ca un miliard de oameni din întreaga lume sunt afectați de deficitul de seleniu.

Deficitul de seleniu poate produce o serie de simptome. Cele mai frecvente sunt: infertilitate la bărbați și femei, slăbiciune musculară, oboseală permanentă, căderea părului, slăbirea sistemului imunitar.

CITEȘTE ȘI: ATENȚIE! Cinci simptome comune care îți arată că ai putea avea un deficit grav de seleniu

Excesul de seleniu

Acesta se întâmplă destul de rar și se poate manifesta prin căderea părului și a unghiilor, disfuncții renale sau hepatice. Atenție! Medicii spun că administrat în doze mari poate duce chiar la deces.

Iată ce alimente sunt bogate în seleniu:

 • Nucile de Brazilia,
 • Alune,
 • Fructele de mare,
 • Carnea de curcan și cea de miel,
 • Orezul brun,
 • Peștele gras,
 • Ouă,
 • Pâinea,
 • Piersici,
 • Banane,
 • Dovleac,
 • Avocado,
 • Mango,
 • Mure,
 • Ciuperci,
 • Spanac,

Doza recomandată la femei este 55 mcg, la bărbați de 70 mcg, si la femeile gravide 75 mcg.

Comentarii: