SANATATE

Ministrul Sănătății a anunțat: Când se vor distribui pastilele cu iod necesare în cazul unui accident nuclear

romaniatv.net

Ministrul sănătății a anunțat, luni 28 martie, că în această săptămână începe campania de informare, iar săptămâna viitoare și campania de distribuție a pastilelor cu iod, necesare în cazul unui accident nuclear.

Alexandru Rafila afirmă însă că „lucrul ăsta nu trebuie interpretat într-un registru al panicii”, ci ca pe un gest de precauţie, relatează Agerpres.

Problemă legată de contextul actual

Potrivit ministrului, pastilele vor fi distribuite celor care au vârsta până în 40 de ani. Ministrul a explicat necesitatea distribuirii acestor pastile făcând referire la războiul din Ucraina, dar şi la „memoria colectivă” privind incidentul nuclear de la Cernobîl.

CITEȘTE ȘI: Șocant! Abramovich a negociat pacea între Putin și Zelenski și a fost otrăvit de ruși?

„E o problemă legată de contextul actual. În vecinătatea imediată a graniţelor României se desfăşoară un conflict armat de mare amploare. În mod evident, există şi o memorie colectivă legată de un incident care s-a întâmplat în anul 1986 pe teritoriul Ucrainei şi este normal ca autorităţile de sănătate publică să reacţioneze rapid şi să găsească o soluţie pentru orice incident ar apărea legat de zona aceasta nucleară”, a declarat Rafila, la o conferință de presă susținută la Pitești.

El a subliniat că, „pentru că un astfel de incident se poate petrece oricând”, cea mai bună soluție „este ca aceste pastile să fie distribuite deja, încât oamenii să le poată păstra la domiciliu şi în cazul în care va exista o comunicare publică, o alertă în acest sens, să poată să le administreze”. E foarte posibil să nu trebuiască să le utilizăm niciodată, e chiar probabil să nu trebuiască să le utilizăm, dar pe de altă parte nici nu are rost să excluzi total o astfel de eventualitate.

Alexandru Rafila: Pastilele vor fi acordate gratuit populaţiei

Ministrul Sănătăţii a subliniat că Antibiotice Iaşi a produs, în 10 zile, 30 de milioane de comprimate, iar în 38 de judeţe şi în municipiul Bucureşti pastilele ajunseseră, joi, la sediile Direcţiilor de Sănătate Publică.

CITEȘTE ȘI: Putin chiar se teme că va fi asasinat? Americanii au lansat ipoteze șocante: o femeie ar putea să o facă!

Întrebat cum vor ajunge pastile cu iod la populație, Rafila a spus că distribuirea lor se va face, cel mai probabil, prin medicul de familie, dar vor fi căutate și soluții pentru cei care nu au medici de familie. Sâmbătă, ministrul sănătății a declarat că pastilele de iodură de potasiu vor fi furnizate în mod gratuit, pentru că este o problemă de sănătate publică.

Comentarii: