NUTRITIE SANATATE

Mit sau realitate: Ai voie să mănânci ouă dacă ai colesterolul mărit?

Foto: Pinterest.com

Toate animalele, inclusiv omul, creează colesterol în organism și când mănânci produse de origine animală, precum ouă, carne, lactate sau fructe de mare, consumi și colesterolul produs de acestea, dar în timp ce ouăle conțin într-adevăr o doză consistentă de colesterol, noile indicații nu mai specifică o limită în privința acestora din cauza că:

Oamenii mănâncă, în general, cantitatea recomandată de colesterol

Indicațiile anterioare erau menite să seteze o limită de consum al ouălor, deoarece oamenii consumau prea mult colesterol, însă acum, această cantitate a fost redusă drastic, dar nemenționarea unei cantități limită nu înseamnă că poți mânca la infinit.

CITEȘTE ȘI: Colesterolul: Care este adevărul din spatele celor mai răspândite mituri

Ouăle conțin colesterol, dar și mulți alți nutrienți

Ouăle au cantități semnificative de proteine și pot fi consumate alături de alte alimente bogate în acestea, precum pește, carne de pui sau fasole. În plus, nu există nici o cercetare care să lege consumul ouălor de afecțiunile cardiace, de aceea nici nu mai este specificată o limită, decât dacă suferi deja de colesterol mărit sau boli de inimă, scrie feminis.ro.

Grăsimile saturate și cele trans contează mai mult

Când vine vorba despre a avea grijă la cât colesterol ai în sânge, este mult mai important să reduci consumul de grăsimi saturate și trans, care se găsesc mai ales în gogoși, torturi și margarină. Mâncarea bogată în grăsimi saturate, precum carnea grasă și procesată și produsele lactate grase sunt bogate în colesterol și dacă limitezi consumul acestora, vei avea automat o dietă mai sănătoasă. Ceea ce este interesant e că ouăle și fructele de mare sunt bogate în colesterol, dar sărace în grăsimi saturate.

CITEȘTE ȘI: Unt sau margarină? Care dintre cele două reprezintă un pericol mai mare pentru sănătate

Concluzia

Dacă ai deja colesterolul mărit, diabet sau ai avut un atac de cord, este o idee bună să limitezi cantitatea de colesterol pe care o extragi din toate alimentele, inclusiv ouă, care altfel pot face parte dintr-un plan alimentar chiar sănătos, alături de alte alimente nutritive, precum fasole, pește și carne de pui fără pieliță. Ideea principală este doar să nu mănânci prea mult din fiecare aliment, ci să fii cumpătată cu orice.

Comentarii: