REVIEW

Mit sau realitate: Radiaţiile emise de telefonul mobil cauzează cancer?

Radiațiile emise de telefonul mobil sunt sau nu dăunătoare?

Telefoanele mobile și aparatele electrocasnice au fost subiectul multor studii şi supoziţii, dintre care cea mai alarmantă a fost ipoteza că emit radiații dăunătoare sau câmpuri electromagnetice care cresc riscul de a dezvolta tumori cerebrale maligne. Numeroși oameni de știință contestă aceste teorii și spun că radiaţiile emise de dispozitivele mobile nu sunt periculoase pentru sănătate.

Există mai multe tipuri de radiații

Cuvântul „radiație” sună înfricoșător, dar, în realitate, include orice tip de undă electromagnetică – raze gamma, raze X, lumină ultravioletă, microunde, unde radio, gigahertz, megahertz etc.

Spectrul electromagnetic este împărțit în radiații ionizante și radiații ne-ionizante.

Radiațiile ionizante

Radiațiile ionizante – din care fac parte razele ultraviolete, razele X și razele gamma – au suficientă energie într-un foton pentru a îndepărta electronii din atomi sau pentru a rupe legăturile chimice. Din cauza acestui potențial de deteriorare a ADN-ului, care poate cauza cancer, purtăm o vestă de plumb atunci când facem radiografii dentare sau ni se recomandă folosirea cremelor de protecție solară, în special vara. Nu putem evita sursele naturale de radiații ionizante, dar este bine să limităm cât mai mult expunerea atunci când este posibil.

CITEȘTE ȘI: Autorităţie din Germania au publicat topul celor mai nocive telefoane mobile. Emit prea multe radiaţii

Radiațiile ne-ionizante

Radiațiile ne-ionizante înglobează lumina produsă de becuri, lumina infraroșie de la un cuptor cu microunde, lumina gigahertz de la routerul wifi, lumina megahertz emisă de telefoanele noastre mobile și undele radio. Acestea nu sunt dăunătoare în doze mici, deoarece un foton nu are suficientă energie pentru a ioniza atomii și/sau pentru a distruge moleculele. În doze foarte mari, radiațiile ne-ionizante pot fi însă dăunătoare, potrivit doc.ro. De exemplu, un laser luminos cu o putere foarte mare (de cel puțin câteva sute de ori mai mare decât are un laser în mod normal), care este concentrat într-un loc suficient de mic, îți va arde pielea.

Radiațiile telefonului mobil sunt dăunătoare?

Telefoanele mobile suportă frecvențe care variază între 450-2000 MHz, dar 800 sau 900 MHz este cea mai comună frecvență întâlnită. Puterea emisă de un telefon mobil variază de-a lungul apelului. Poate atinge până la 2 volți la începutul unui apel și poate coborî până la .02 volți în timpul apelului 1.

În acest interval de frecvență, interacțiunea dintre materie și lumină se face prin intermediul componentei câmpului electric al luminii. Un câmp electric oscilant face ca moleculele să se rotească sau să încerce să se rotească, iar decalajul dintre câmpul aplicat și răspunsul moleculelor se manifestă ca încălzire dielectrică. Este vorba de aceeași încălzire dielectrică la baza căreia stă principiul de funcționare al cuptoarelor cu microunde (care funcționează la 2450 MHz similar cu wifi-ul). Deci, dacă telefoanele mobile ar provoca pagube la nivelul țesuturilor organismului uman, mecanismul ar fi același cu ceea ce se întâmplă într-un cuptor cu microunde. Trebuie menționat faptul că cuptoarele cu microunde au 700 de volți, de sute de ori mai mult decât maximul pe care îl are un telefon mobil.

Mai mult, oamenii de știință spun că expunerea la radiațiile emise de telefonul mobil crește temperatura stratului exterior al cerebelului, cunoscut sub numele de cortex, cu doar 0,1 grade, un număr foarte mic în comparație cu variația de temperatură pe care corpul trebuie să o mențină constant. Când vorbim la telefonul mobil, corpul trimite un pic mai mult sânge la periferie pentru a se răci, astfel încât să nu se încălzească.

Ce modificări apar la nivelul creierului

Într-un studiu, oamenii de știință au monitorizat undele cerebrale ale participanților, după ce au stat cu un telefon mobil în apropierea capului. Aceștia au descoperit modificări la nivelul undelor alfa, care sunt asociate cu relaxarea, dar efectele au fost subtile: expunerea telefonului mobil a îmbunătățit activitatea undelor alfa cu aproximativ 5%.

CITEȘTE ȘI: Aronia – fructele minune care protejează de cancer şi de radiaţiile telefoanelor mobile

Legătura dintre cancer și radiații

Unele cercetări care corelează cancerul cu radiațiile emise de telefonul mobil se prezintă sub forma unor „studii controlate de caz”. Aceste studii s-au bazat pe chestionarea oamenilor, cu și fără tumori cerebrale, despre cum folosesc telefonul mobil. Dar există un defect în protocol: memoria umană nu este atât de bună pe cât ne-am dori să credem că este, atrag atenția specialiștii.

Prin urmare, oamenii de știință au analizat dacă există o creștere a incidenței cancerului cerebral începând cu anul 1987, după ce s-au introdus telefoanele mobile în Australia. La finalul cercetării, specialiștii au ajuns la concluzia că nu a existat o creștere a numărului de cancere cerebrale raportate din 1982 până în 2013, chiar și în anii de după ce telefoanele mobile au crescut în popularitate.

Comentarii: