REVIEW

Nu arunca puloverul intrat la apă: Trucul care te ajută să îl aduci la dimensiunile normale

Foto: Pinterest.com

Cu toate am trecut prin acest coșmar: un pulover de lână intrat la apă, care s-a micșorat când ne era lumea mai dragă. Mai gravă e situația atunci când ai de-a face cu un articol vestimentar pe care îl iubeai, de care te legau amintiri prețioase sau pe care îl moșteniseși după nenumărate generații petrecute în familia ta.

Azi te învățăm cum să salvezi un pulover de lână intrat la apă. Descoperă sfatul pe care l-am învățat de la cele mai pricepute gospodine și care funcționează negreșit. Află și alte trucuri care te vor ajuta să ai grijă ca la carte de prețioasele tale articole din lână sau din cașmir!

Cum salvezi puloverul de lână intrat la apă

Sperăm că nu l-ai aruncat și nici nu l-ai dăruit cu inima strânsă verișoarei tale mai mici, deoarece puloverul de lână intrat la apă chiar are șanse de a fi salvat. Află cum din rândurile de mai jos!

Iată de ce ai nevoie pentru a desfășura delicata acțiune de recuperare a acestui item atât de prețios!

Aliații tăi pentru readucerea la dimensiuni normale a puloverului de lână intrat la apă sunt aproximativ 2 linguri de balsam de păr extrem de blând și două prosoape curate.

Începe prin a umple chiuveta sau un lighean cu apă călduță, nici rece, nici prea fierbinte. Dizolvă în ea balsamul; în cazul în care puloverul tău drag e încă și mai deteriorat, poți apela la o cantitate mai mare de balsam.

Împăturește puloverul de lână intrat la apă ca la magazin și apoi scufundă-l în chiuvetă. Nu îl împinge la fund, ci lasă-l să ajungă acolo „pe cont propriu”. De ce? Astfel fibrele de lână se vor impregna singure de apă și de balsam de păr, creând ambientul propice pentru a reveni la dimensiunea inițială.

CITEȘTE ȘI: Trucuri în gospodărie: Cum să îndepărtezi rugina și mirosurile neplăcute cu ajutorul orezului

Lasă puloverul în apă pentru cel puțin 20 de minute, dar nu exagera. Nici nu e recomandat să îl ții la înmuiat pentru mai mult de 2 ore.

Mai departe, scoate puloverul de lână cu mișcări extrem de gentile, având grijă să scurgi apa cu delicatețe, nu să o storci așa cum ai face cu un obiect vestimentar obișnuit.

Așează un prosop curat pe o suprafață plană și plasează puloverul pe el. Rulează apoi prosopul peste pulover, presând foarte blând, pentru a absorbi excesul de umezeală. La final, puloverul tău trebuie să fie ușor umed, nu ud.

Acum a venit momentul „testului suprem”. Așează puloverul intrat la apă pe un al doilea prosop curat și începe să tragi ușor de el. Insistă până ce va ajunge la mărimea sa inițială.

Să nu cumva să îl pui acum la uscat pe sârmă sau, mai grav, în uscător. Lasă să se usuce natural, pe o suprafață orizontală.

Dacă nu îți este clar încă, am pregătit mai jos un filmuleț care îți arată exact cum să salvezi un pulover de lână intrat la apă.

Pulover de lână intrat la apă: mai există alte remedii?

Metoda de mai sus este cea care dă cel mai bun rezultat, dar, dacă nu ai un balsam ultra delicat la îndemână, poți încerca și un alt truc.

În loc să utilizezi balsam, recurge la oțet, remediul nostru drag pentru atât de multe inconveniente (află de aici și cum să ai un ten perfect cu oțet). Pregătește o soluție de apă și de oțet, raportul fiind acela de o ceașcă de oțet la două cești de apă. Din nou e musai să măsori cu atenție temperatura apei; nu trebuie să fie nici prea caldă, dar nici prea rece.

Scufundă din nou puloverul în acest mix timp de 25 de minute. După ce l-ai scos, repetă ritualul de mai sus, insistând până ce puloverul intrat la apă ajunge din nou la dimensiunile de dinainte de dezastru.

CITEȘTE ȘI: Cum să ai o bucătărie ca în reviste: Șase pași pentru a avea o bucătărie organizată și aerisită

La ce temperatură se spală puloverele de lână?

Știi cum se spune, că este mai bine să previi decât să tratezi: iată un dicton cu care noi suntem 100% de acord. Tocmai de aceea, mai jos îți dezvăluim cele mai bune sfaturi de îngrijire a hainelor delicate, din lână sau cașmir.

În primul rând, ține cont de faptul că hainele groase nu trebuie spălate la fel de des precum cele subțiri. Dacă vei exagera cu curățarea, vei degrada mult prea tare firele de lână.

Atunci când trebuie totuși să speli țesătura, cel mai bun ghid este reprezentat de eticheta sa. Pe ea vei găsi toate informațiile necesare cu privire la temperatură de spălare. În general, puloverele de lână se spală la programul pentru lână sau rufe delicate, la o temperatură de maximum 40 de grade.

Cum mai poți proteja dragul tău pulover de la a intra la apă? Folosește o pungă. Pune puloverul în pungă (de preferință una textilă) și spală la temperatura indicată.

Folosește un detergent blând, sub formă de pudră sau de gel, și dublează cu un balsam la fel de gentil.

Ce mai e de adăugat? După ce ai spălat puloverul, usucă neapărat la temperatura camerei, pe o suprafață orizontală, așa cum te-am învățat mai sus.

Comentarii: