SANATATE

NU e ca în basme! Sarea în bucate, efecte devastatoare asupra creierului

Foto: providr.com

O dietă bogată în sare poate provoca probleme cu inima și tensiune mare, dar un studiu publicat în „Nature Neuroscience” susține că principala țintă a sodiumului este creierul, astfel crescând riscurile unui atac cerebral și a deteriorării cognitive.

Un consum mare de sare alterează funcțiile cognitive

În timpul studiului menționat, cercetătorii au hrănit șoarecii de laborator cu de 8 până la 16 ori mai multă sare decât consumă aceștia în mod normal. Ei au prezentat apoi semne de declin mental și în labirintul Barnez, unde este nevoie de memorie vizuală pentru a învăța și reține drumul de evadare, șoarecilor le-a luat mai mult de 3 zile până să găsească ieșirea. Apoi când gaura a fost mutată, cei hrăniți cu mai multă sare, au găsit-o mult mai greu. În continuare a fost efectuat un alt test pentru a observa reacția șoarecilor și după 4-8 săptămâni nu a existat nici o schimbare, însă la 12 săptămâni de la începerea dietei s-a constata că aceștia nu mai răspundeau normal. După ce timpul alocat studiului a trecut, adică 3 luni, cercetătorii au revenit la dieta normală pentru cobai și în alte patru săptămâni s-a putut constata revenirea funcțiilor loco-motorii.

CITEȘTE ȘI: Cercetătorii fac dezvăluiri îngrijorătoare: S-a descoperit legătura între consumul de sare şi alergii

Șoarecii au mai fost testați și pentru a vedea dacă această dietă specială le schimbă modul în care își fac cuibul și s-a descoperit astfel că abilitatea de a construi ceva rezistent a scăzut, dar a crescut numărul materialelor necesare. Chiar dacă valorile tensiunii nu s-au schimbat, s-a putut dovedi totuși că un consum mare de sare alterează funcțiile cognitive, din cauza faptului că sodiumul restricționează accesul sângelui către creier.

Costantino Ladecola, directorul „Feil Family Brain and Mind Research Institute” din cadrul Weill Cornell Medicine a declarat: „După aproximativ trei luni, șoarecii au devenit demenți. În general, șoarecii sunt foarte curioși și le place să descopere lucruri noi, dar acum majoritatea și-au pierdut abilitatea de a identifica un obiect normal.”

Sarea atacă creierul din punct de vedere imunologic

Bryce Vissel, profesor de neuroștiință la University of Technology Sydney a explicat în felul următor modul în care sarea afectează funcțiile cognitive: „Sarea atacă creierul din punct de vedere imunologic, ceea ce provoacă tot felul de schimbări în organism, unele reacții fiind inflamatorii și în timp constribuie la degradarea neuronilor, astfel dezvoltându-se demența.”

CITEȘTE ȘI: Pericolul ascuns din sarea de masă. Ce NU scrie pe etichetă

Până acum, ipotezele acestui studiu nu au fost testate și pe oameni, dar întrucât comportamentul uman este foarte asemănător cu cel al șoarecilor, se poate considera că rezultatele ar fi asemănătoare, motiv pentru care cercetătorii recomandă consumul a cel mult o linguriță de sare pe zi, luându-se în considerare și sarea pusă pe cartofii prăjiți sau în mezeluri.

Comentarii: