NUTRITIE

Nu vei mai vrea să cumperi de la fast-food: Cum să-ţi prepari acasă o shaorma delicioasă şi sănătoasă

http://bucatarul.tv

Un preparat mai greu pentru stomac, sharoma poate fi mai sănătoasă decât cea pe care o cumperi, dacă îți faci în casă lipia, sosurile și dacă înlocuiești câteva ingrediente.

Shaorma intră în categoria preparatelor foarte sățioase, potrivit clicksanatate.ro, dar asta nu înseamnă că nu mai poți să te delectezi cu un preparat așa gustos, mai ales dacă știi cum să prepari o shaorma sănătoasă.

Când vrei ceva sănătos, trebuie să prepari neapărat acasă, unde ingredientele puse sunt sub controlul tău. Pentru shaorma, cheia este lipia. Pentru a prepara o lipie sănătoasă, folosește o cană de făină de grâu integrală, o treime de cană cu apă, un sfert de linguriță de sare, puțin ulei.

Sosuri preparate în casă

Pentru umplutură există mai multe variante. Sfatul nostru este să se folosească carne macră, făcută pe grătar, iar sosurile să fie cât mai naturale. Cine nu vrea carne, aceasta se poate înlocui fără probleme cu ciuperci pleurotus. Acestea se fierb câteva minute în apă, se scurg, se taie felii și se pun în shaorma.

CITEȘTE ȘI: Vinul alb, excelent pentru gătit: Ce tip de vin să foloseşti în funcţie de ce găteşti

Ca sosuri, alege variantele cât mai sănătoase, în loc de maioneză clasică de usturoi, folosește maioneză de avocado. Ai nevoie de un fruct de avocado, 1 linguriță de muștar, ulei și zeamă de lămâie. Se poate pune și un praf de sare, de preferat fără iod. Toate ingredientele se pot pasa la blender manual sau se pot amesteca bine cu o lingură de lemn. Rapid, gustos și sănătos.

Sosul de roșii se poate face cu 4-5 roșii coapte, 2 linguri de ulei de măsline, 2-3 căței de usturoi, sare, piper, maghiran, busuioc, oregano și cimbru. Se amestecă bine toate ingredientele și se folosește ca sos de roșii pentru shaorma.

Înlocuiește carnea cu ciuperci

Pentru preparare, pune făina într-un castron, adaugă sarea și apa și frământă bine, apoi las-o la odihnit timp de cel puțin 10 minute. Trebuie să fie un aluat ferm, care se mai frământă câteva minute înainte de a-l transforma în lipie. Aluatul se împarte în 6 părți egale, pe care le poți face ca niște bile. Fiecare bilă se trece prin făină, apoi se întinde cu un sucitor, până se obține o grosime de 1-2 milimetri.

CITEȘTE ȘI: Nu trebuie să ştii să găteşti: Experimentul culinar delicios pe bază de pâine, caşcaval şi usturoi

Fiecare bucată de lipie se unge cu ulei și se coace într-o tigaie de fontă încinsă. Se unge lipia pe jumătate, apoi se îndoaie în semicerc, se unge din nou și încă o dată se îndoaie în formă de triunghi cu o latură mai rotunjită. Fiecare lipie se pune la copt în tigaie, cam 1-2 minute pe fiecare parte.

Legume și verdețuri din abundență

Varza se taie mărunt, se pun în plus și pătrunjel și mărar tocate mărunt. Merg excelent cu carne și cu sosurile sănătoase. Mai ai nevoie de castraveți murați și câțiva cartofi, de preferat făcuți la cuptor, fără să fie prăjiți în ulei. Se taie 2 cartofi în felii mai mari, se stropesc cu puțin ulei de măsline, se presară sare, piper și puțin cimbru și se lasă la cuptor.

Acum, se ia o lipie și se umple cu carne sau ciuperci, se pun cartofi, varza, verdețurile tocate mărunt, castraveți murați și sosurile absolut delicioase. Cine vrea mai mult usturoi, acesta se poate zdrobi direct în lipie. Sănătoasă și foarte gustoasă, o shaorma care nu dă dureri de stomac. Varianta picantă se obține ușor, tocând un ardei iute crud sau murat direct în sosul de roșii.

Comentarii: