Nutriționist: Cine NU ar trebui să mănânce roșii și de ce. Consumul de roșii poate fi periculos pentru persoanele cu alergii, urolitiază și boli gastrointestinale, spune nutriționistul rus Dr. Olga Lushnikova. Ea explică faptul că reacțiile alergice se pot manifesta sub formă de urticarie, mâncărimi ale pielii și ochi lăcrimând.
Nutriționist: Cine NU ar trebui să mănânce roșii și de ce
„Unele persoane pot avea reacții alergice atunci când consumă roșii, manifestându-se sub forma unei erupții cutanate, cum ar fi urticarie, mâncărime a pielii și ochi apoși. Roșiile conțin mulți acizi organici, care la persoanele cu gastrită, ulcer gastric și ulcer duodenal pot provoca disconfort, arsuri la stomac, senzații neplăcute în stomac și pot duce la o exacerbare a bolii. Persoanele cu urolitiază nu ar trebui să se entuziasmeze cu roșiile, deoarece acidul oxalic și vitamina C din compoziția lor pot agrava evoluția bolii”, explică Dr. Lushnikova.
CITEȘTE ȘI: Cum îți este afectat organismul când mănânci prea multe roșii: La ce să fii atent
Medicul adaugă că roșiile pot provoca balonare la unele persoane. Specialistul subliniază că roșiile nu sunt recomandate nici persoanelor cu boală biliară.
„Pentru unele persoane, consumul de roșii poate provoca balonare, gaze crescute, stomac deranjat și alte probleme digestive din cauza conținutului ridicat de fibre și acizi organici. De asemenea, nu este de dorit să consumați roșii dacă aveți calculi biliari”, adaugă Dr. Lushnikova.
Proprietăți benefice ale roșiilor
Roșiile îmbunătățesc bunăstarea în timpul bolii și slăbiciunii organismului, tonifică, furnizează vitamine și calmează sistemul nervos.
Roșiile conțin o substanță unică – licopenul, care încetinește procesul de îmbătrânire și protejează organismul de infecții și cancer. Dar pentru a acoperi necesarul zilnic de licopen, trebuie să mănânci 3-4 kg de roșii în fiecare zi. Această cantitate de legume poate fi, de asemenea, dăunătoare pentru organism. Cu toate acestea, prin consumul regulat al acestor legume, 300 g pe zi, vă puteți îmbunătăți sănătatea.
Roșiile conțin aproape toate grupele de vitamine într-un raport ideal, inclusiv rara vitamină K, care este necesară pentru normalizarea metabolismului și funcționarea sistemului cardiovascular. Legumele roșii conțin, de asemenea, oligoelemente care ajută la combaterea radicalilor liberi dăunători pentru celulele sănătoase.
CITEȘTE ȘI: Ce efect au roșiile asupra acidului uric din organism
Acest fruct, pe care îl considerăm de fapt o legumă, întărește sistemul imunitar. Are următoarele proprietăți benefice:
- previne anemia
- activează funcția intestinală, accelerează metabolismul
- normalizează tensiunea arterială
- neutralizează procesele inflamatorii
- fluidizează sângele
- curăță pereții vaselor de sânge de colesterol
- îmbunătățește starea diabetului
- curăță ficatul
- previne venele varicoase










