NUTRITIE

Nutriționiștii recomandă: Alimentele care asigură nutrienții necesari în Postul Paștelui

bodygeek.ro

Postul Paştelui a început pe 2 martie şi va dura 40 de zile, fiind considerat cel mai lung şi cel mai aspru dintre toate cele patru posturi de peste an. Sărbătoarea Pascală pică anul acesta pe 18 aprilie, timp în care credincioşii ortodocşi se abţin de la alimente „de dulce”.

În acest context, nutriţioniştii recomandă să nu cădem pradă capcanelor din comerţ şi să verificăm ingredientele din compoziţia alimentelor pe care le cumpărăm.

CITEȘTE ȘI: Reţeta pe bază de praz – Mâncarea de post sănătoasă şi uşor de gătit

Cum să mănânci sănătos în Postul Paştelui?

Pateul vegetal, mezelurile vegetale, chiftelele prăjite din soia, cartofii prăjiţi, covrigul sau diversele combinaţii de făinoase (sticksuri, covrigei, inelele de pâine prăjită cu diverse arome) nu trebuie să ocupe cea mai mare parte din alimentaţia ta chiar dacă ţi-ai propus să ţii post, scrie eva.ro.

De asemenea, nici excesul de pâine albă sau cartofi nu constituie o opţiune tocmai bună pentru o perioadă lungă de timp, deoarece organismul nu va avea zilnic nutrienţii necesari pentru a funcţiona la capacitate maximă.

Nu exagera cu produse pe bază de soia

Consum exagerat de preparate pe bază de soia şi/sau de pateuri vegetale (care au un conţinut ridicat de aditivi şi grăsimi vegetale); mai frecvent în faza iniţială, ca efect al detoxifierii organismului, la unele persoane pot apărea manifestări de tipul: acnee, miros neplăcut al gurii şi/sau corpului (se impun măsuri de igienă riguroase), uşoare dureri de cap, senzaţie de greaţă, constipaţie (care dispar însă, pe masură ce organismul se obişnuieşte cu noua dietă). Ca urmare, este indicat ca postul să fie ţinut doar de persoanele cu stare bună de sănătate, mai scrie sursa citată.

CITEȘTE ȘI: Nutriţionistul Mihaela Bilic, sfaturi pentru post: Alimentul care alungă foamea și nu îngrașă

Alimente care nu trebuie să-ţi lipsească din meniu când ţii post

1. Fasolea boabe
2. Năutul
3. Mazărea
4. Lintea
5. Verdeţurile crude (spanacul, pătrunjelul, leurda, urzicile, andivele, rucola, salata verde)
6. Legumele crucifere (broccoli, conopidă, varza) şi orice alte legume care sunt pe placul tău
7. Nucile şi seminţele neprăjite8. Orezul integral (brun) sau basmati
9. Ovăzul
10. Hrişca
11. Fructele proaspete

Comentarii: