NUTRITIE

Nutriționistul Mihaela Bilic avertizează: De ce e mai periculoasă mierea decât zahărul

Foto: Pinterest.com

Medicul nutriționist Mihaela Bilic a vorbit despre pericolul din spatele acestui aliment și a dezvăluit de ce nu este atât de benefică precum ne-am fi imaginat.

„Mierea îngrașă mai tare decât zahărul!

Deși este percepută drept un produs cu valențe exclusiv pozitive, în realitate mierea reprezintă o „capcană dulce”. Dincolo de miturile legate de miere în ceea ce privește sănătatea, aș vrea să va atrag atenția asupra impactului ei asupra siluetei.

Mierea este un dizaharid cu compoziție identică cu cea a zahărului, adică conține molecule de glucoză și fructoza. Dacă în structura zahărului aceste molecule sunt legate între ele, în cazul mierii ele sunt libere, prin urmare organismul nostru le absoarbe fără niciun consum energetic.

Cu alte cuvinte, dacă pentru zahăr e nevoie de un efort minim al metabolismului pentru a desface dizaharidele în monozaharide, în cazul mierii hidroliza dintre moleculele de glucoză și fructoza este deja făcută de albine.

CITEȘTE ȘI: Cum să recunoști mierea falsificată: Testele pe care le poți face cu ușurință la tine acasă

Mierea este un produs cu putere de indulcire mai mare decât a zahărului, se absoarbe mai repede în sânge și are un indice glicemic mai mare (105 față de 90 pentru zahăr). În consecință, mierea declanșează o descărcare mai mare de insulină din pancreas și îngrașă mai tare!!

Dacă îndulciţi cu miere, puneţi un vârf de linguriţă ca echivalent pentru o linguriţă de zahăr

Din punct de vedere energetic, comparate la greutate egală, mierea are mai puține calorii față de zahăr (3 cal/g față de 4 cal/g). Însă diferența e compensată din plin prin consistentă mierii: fiind foarte densă este mai grea, deci la volume egale va conține mai multe calorii.

Pentru că este lichidă, mierea ocupă mai puțin spațiu față de cristalele de zahăr, așa că trebuie considerată un „zahăr topit”.

– 1 linguriță zahăr = 4-5 grame = 16-20 calorii
– 1 linguriță miere = 8-10 grame = 25-30 calorii

Avantajul mierii în raport cu zahărul este puterea mai mare de indulcire, prin urmare obținem aceeași intensitate a gustului dulce folosind o cantitate mai mică de produs. Deci, atenție, dacă îndulciți cu miere puneți un vârf de linguriță că echivalent pentru o linguriță de zahăr!

1 măsură de miere = 1,5 măsuri zahăr că și putere de indulcire

CITEȘTE ȘI: ”Mierea de aur”: Antibioticul și antiinflamatorul natural. Ajută în combaterea răcelilor, problemelor digestive și a rănilor

Mierea e un condiment, nu un aliment de bază

Concluzia: prestigiul mierii în raport cu sănătatea nu are justificare când e vorba de silueta. Mierea e un condiment, nu un aliment de baza și trebuie consumată cu măsură, similar zahărului, strict pentru plăcerea gustului”, a scris medicul Mihaela Bilic, pe pagină de Facebook.

Comentarii: