NUTRITIE SANATATE

Nutriționistul Mihaela Bilic recomandă: Alimentul care conține cea mai mare cantitate de lecitină – Aceasta este esențială pentru celulele organismului

goodtoknow.co.uk

Lecitina este un amestec de grăsimi care sunt esențiale pentru celulele din corpul uman. Poate fi găsită în multe alimente, însă unul o conține într-o cantitate importantă. Este vorba de gălbenușul de ou.

Medicul nutriționist Mihaela Bilic a explicat pe pagina sa de Facebook care este importanța lecitinei pentru sănătate.

”Gălbenuș ca un soare cu lecitină atot-folositoare. Despre ou am spus mereu numai de bine, e un fel de esență de nutrienți inegalabilă ca valoare și bioeficiență. Că are proteine etalon, de cea mai înaltă calitate, cred că știați. Că satură cel mai tare pentru numai 80 calorii, probabil că și asta știați.

Însă ce nu știați cu siguranță, este cât de versatilă și multifuncțională este lecitina din gălbenușul de ouI greacă “lecitină” înseamnă fix gălbenuș de ou, deși lecitină găsim și în creier, semințe, oleaginoase și soia”, a explicat Mihaela Bilic.

CITEȘTE ȘI: Medicii ne dau o veste surprinzătoare: De ce trebuie să iei lecitină chiar dacă nu ai probleme cu memoria

Ce este lecitina

Nutriționistul explică ce este lecitina și care este rolul ei în alimentație.

”Ce este lecitina? Un fosfolipid, adică o grăsime cu fosfor. Ce face ea? În primul rând emulsionează lichide, adică face posibil amestecul stabil și omogen între două lichide care nu sunt miscibile (de ex ulei și apă). Fără lecitina din gălbenușul de ou n-ar exista maioneza.

Cum se întâmplă asta? Fosfolipidele sunt un fel de “mormoloci” cu un cap hidrofil (se leagă de apă) și două cozi lipofile (se leagă de grăsime). Când noi amestecăm de zor cu telul ca să facem maioneza, fosfolipidele se organizează într-o rețea/plasă cu capetele hidrofile la exterior și codițele lipofile la interior.

În ochiurile acestei plase sunt ținute picăturile de ulei și așa ia naștere maioneza – cea mai cunoscută emulsie”, a mai explicat Bilic.

Lecitina, aplicații în gastronomie

Lecitina este indicată în perioadele de stres, de oboseală cronică, de surmenaj, de suprasolicitare fizică și psihică, în perioadele în care este nevoie de concentrare și de acumulare masivă de informații, fiind de un real ajutor pentru îmbunătățirea memoriei.

Însă ce trebuie reținut este faptul că pe lângă o alimentație bogată în produse care conțin lecitină, respectiv o suplimentare de lecitină, este necesară și o revizuire a stilului de viață.

CITEȘTE ȘI: Cercetătorii de la Harvard dezvăluie: Băutura care ajută memoria şi previne boli grave

”Însă lecitina mai știe să facă multe lucruri care au aplicații practice în gastronomie:

  • agent de înmuiere – lecitina pusă în laptele praf sau în supa la plic asigură o încorporare ușoară a apei, astfel încât să fie evitată formarea de cocoloașe
  • agent de omogenizare – pe același principiu ca mai sus, orice aluat sau cocă care conține lecitină se va amesteca mai bine, va fi uniform, fin
  • agent de prospețime – pusă în pâine, lecitina păstrează apa și previne uscarea/învechirea miezului-agent antiaderent
  • aluatul folosit în panificație, patiserie sau cofetărie nu se va lipi de tavă la copt, dacă conține lecitină (rol de lubrifiant)

Acum sunt sigură că știți toate secretele și întrebuințările lecitinei, astfel încât atunci când o vedeți ca ingredient într-un produs, să nu vă temeți de ea. Deși fiți siguri, pe plan industrial se folosește lecitină din soia, nu din gălbenuș de ou. Noroc că efectele sunt aceleași”, a mai subliniat Mihaela Bilic.

Comentarii: