NUTRITIE SANATATE

Nutriționit Mihaela Bilic recomandă: Băutura care hidratează la fel de bine ca apa – Stimulează sistemul imunitar și previne cancerul

Foto: Pinterest.com

Nutriționit Mihaela Bilic recomandă: Băutura care hidratează la fel de bine ca apa – Stimulează sistemul imunitar și previne cancerul. Pentru că a declarat recent că nu bea și nu îi place să bea apă, contrar așteptărilor tuturor, având în vedere că este medic nutriționist, Mihaela Bilic recunoaște că este mereu în căutare de alte alternative lichide pentru a se hidrata.

De această dată, Mihaela Bilic le recomandă celor ce o urmăresc să încerce Kombucha.

„Kombucha, un probiotic care merită încercat”, recomandă nutriționistul Mihaela Bilic.

Nutriționit Mihaela Bilic recomandă: Băutura care hidratează la fel de bine ca apa – Kombucha

Kombucha este o băutură dulce-acrișoară spumoasă făcută din ceai. Mulți oameni spun că ajută la ameliorarea sau prevenirea unei varietăți de probleme de sănătate, de la căderea părului până la cancer și SIDA.

Există puține dovezi științifice care să susțină afirmațiile, dar unele elemente ale băuturii ar putea fi bune pentru sănătate.

Kombucha există de aproape 2.000 de ani, a fost preparată pentru prima dată în China și apoi s-a răspândit în Japonia și Rusia. A devenit populară în Europa la începutul secolului al XX-lea. Vânzările în Statele Unite sunt în creștere datorită reputației sale de băutură sănătoasă și energizantă, potrivit WebMD.

CITEȘTE ȘI: Mihaela Bilic dezvăluie: Greșeala pe care o facem atunci când gătim vinete

Ingredientele de bază din kombucha sunt drojdia, zahărul și ceaiul negru. Amestecul este pus deoparte timp de o săptămână sau mai mult, timp în care în băutură se formează bacterii și acizi, precum și o cantitate mică de alcool. Acest proces este cunoscut sub numele de fermentație și este similar cu modul în care varza este conservată sau cum laptele este transformat în iaurt.

Aceste bacterii și acizi formează o peliculă deasupra lichidului, numită SCOBY (colonie simbiotică de bacterii și drojdie). Puteți folosi un SCOBY pentru a fermenta mai multă kombucha.

Bacteriile kombucha includ bacterii lactice, care pot funcționa ca probiotice. Kombucha conține, de asemenea, o doză sănătoasă de vitamine B.

„Pentru că nu-mi place apa, sunt mereu în căutare de alternative lichide pentru hidratare. Așa am descoperit Kombucha, o băutură fermentată și ușor acidă cu beneficii reale pentru sănătate. Este un ceai negru puțin îndulcit în care se pun culturi simbiotice de bacterii și drojdii și se lasă la fermentat câteva zile.

Nu se știe exact care este originea acestei licori, însă cu certitudine are virtuți terapeutice prin efectul ei probiotic, de echilibrare a coloniilor de bacterii benefice din intestin. Și pentru că în ziua de azi avem parte din ce în ce mai rar de produse fermentate, vă recomand să o aveți în vedere ca alternativă la produsele lactate de tip lapte bătut, sana, chefir.

Are calorii puține și există variante cu diverse arome, deci gustul este mai mult decât plăcut.

Nu e obligatoriu să fie bio, dar musai să fie nepasteurizat, altfel pierdem efectul probiotic! Prețul e piperat, dar merită să ne asigurăm un tranzit intestinal regulat”, a scris medicul nutriționist Mihaela Bilic, pe pagina sa de Instagram

Nutriționit Mihaela Bilic recomandă: Băutura care hidratează la fel de bine ca apa – Ce alte beneficii are Kombucha

Potrivit WebMD, Kombucha ajută digestia, elimină toxinele din organism și îți sporește energia. De asemenea, se spune că vă stimulează sistemul imunitar, vă ajută să pierdeți în greutate, vă ferește de hipertensiune arterială și de boli de inimă și previne cancerul. Dar nu există prea multe dovezi care să susțină aceste afirmații.

Produsele fermentate, în general, sunt bune pentru microbiom și pentru sănătatea intestinelor. Fermentarea produce probiotice care ajută în cazul diareei și al sindromului intestinului iritabil și pot chiar să vă întărească sistemul imunitar.

Atunci când kombucha este făcută din ceai verde, beneficiați și de beneficiile acestuia. Acesta include compuși bioactivi, cum ar fi polifenolii, care acționează ca antioxidanți. Antioxidanții vă protejează celulele de daune.

Ceaiul verde vă poate ajuta, de asemenea, să ardeți grăsimile și să vă protejați de bolile de inimă. Studiile efectuate pe animale arată că băutura scade, printre altele, nivelul colesterolului și al zahărului din sânge. Dar cercetările nu au arătat că are aceleași efecte la oameni.

CITEȘTE ȘI: Nutriționist Mihaela Bilic trage un semnal de alarmă: Fructul, consumat de toată lumea vara, care poate deveni un șoc pentru ficat

Nutriționit Mihaela Bilic recomandă: Băutura care hidratează la fel de bine ca apa – Ce efecte adverse și riscuri prezintă Kombucha

Fabricarea de kombucha presupune să lași bacteriile să se dezvolte într-un lichid pe care îl vei bea. Multe dintre bacterii sunt considerate probiotice, dar, dacă nu este preparată corespunzător, poate dezvolta bacterii dăunătoare sau mucegai.

De la mijlocul anilor 1990, au fost raportate mai multe cazuri de îmbolnăvire și cel puțin un deces la persoane care au băut kombucha. Bolile au inclus probleme hepatice, acidoză lactică (o acumulare de acid lactic în organism), reacții alergice și greață.

FDA spune că Kombucha este sigură atunci când este preparată corespunzător. Dacă o preparați acasă, experții recomandă să folosiți recipiente din sticlă, oțel inoxidabil sau plastic și să păstrați totul în condiții de igienă.

Comentarii: