SANATATE

O nouă descoperire aducătoare de speranță: Un compus natural care se găsește în mai multe legume UCIDE coronavirusul

healthissuesindia.com

Quercitina, un compus natural care se găseşte în anumite fructe şi legume, acţionează ca un inhibitor specific al coronavirsului SARS-CoV-2. Motivul este că substanţa destabilizează 3CLpro, o proteină care stă la baza replicării agentului patogen, arată un studiu publicat în Jurnalul Internaţional de Macromolecule Biologice.

Quercitina, letală pentru SARS-COV-2

Conform unor cercetări conduse de Bruno Rizzuti de la CNR-Nanotec şi un grup de cercetători din Zaragoza şi Madrid, quercitina este letală pentru SARS-CoV-2, scrie publicaţia italiană Il Messagero, citată de Ziare.com

CITEȘTE ȘI: Una caldă, una rece din partea cercetătorilor: Coronavirusul a suferit o mutație ce îl face mult mai contagios. Care este totuși vestea bună

Compusul natural împiedică funcţionarea corectă a proteinei 3CLpro, principala ţintă pentru multe grupuri de cercetători care caută un vaccin pentru COVID-19, după ce au descoperit că este puternic păstrată în toate tipurile de coronavirus.

„Pentru această proteină, moleculele care acţionează ca inhibitori au fost deja raportate în literatura de specialitate, dar nu pot fi utilizate ca medicamente din cauza efectelor lor secundare”, explică Olga Abian de la Universitatea din Zaragoza, primul autor al studiului.

Capere, ceapa roșie, ridiche

Quercitina este prezentă în cantităţi abundente în legume precum caperele, ceapa roşie sau ridichea, având proprietăţi antioxidate, antiinflamatoare, anti-alergice şi anti-proliferative. Mai mult, quericitina „poate fi uşor modificată pentru a dezvolta o moleculă de sinteză şi mai puternică, datorită dimensiunilor reduse şi a grupurilor funcţionale deosebite prezente în structura sa chimică.

CITEȘTE ȘI: COVID-19: Pașii pe care trebuie să îi urmezi dacă ești testat pozitiv și nu ai o formă gravă

Deoarece nu poate fi brevetată, oricine o poate folosi ca punct de plecare pentru noi cercetări”, au mai spus cercetătorii care s-au ocupat de studiu.

Comentarii: