SANATATE

O schimbare a culorii urinei ar putea semnala următoarele probleme de sănătate

carolina.com

O schimbare a culorii urinei ar putea semnala următoarele probleme de sănătate. Suntem deja obișnuiți cu faptul că, atunci când căutăm ajutor medical pentru orice afecțiune, medicul îi prescrie pacientului, în primul rând, un test de urină.

Un astfel de test poate capta indicatori de sănătate importanți care pot dezvălui multe despre starea corpului nostru.

Chiar și fără să aprofundeze parametrii de laborator, urologul poate suspecta o boală doar după aspectul urinei.

Culoarea normală a urinei este gălbuie, transparentă, cu o tentă de bere. Cu toate acestea, unele condiții, atât fiziologice, cât și patologice, pot altera aceste caracteristici, potrivit actualno.com.

CITEȘTE ȘI: Este periculos să ai proteine în urină?

Ce afectează culoarea urinei?

În primul rând, este cantitatea de lichide pe care o bei. Dacă beți mult în timpul zilei, atunci culoarea urinei devine mai deschisă, devine ca apa. O cantitate mare de lichide diluează concentrația de urocrom – pigmentul urinei.

Consumul de rubarbă, smochine indiene sau sfeclă roșie dă urinei o nuanță roșiatică. Sucul de dovleac și de morcovi contribuie la nuanța portocalie, în timp ce sparanghelul contribuie la nuanța verde deschis.

Dar nu numai produsele afectează culoarea urinei, ci și unele medicamente. De exemplu, dacă luați vitamine din grupa B în doze mari, atunci urina devine galben strălucitor, aproape fosforescentă, de la medicamente antireumatice – roz.

Ibuprofenul, metildopa și rifampicina colorează urina în roșu, medicamentele antireumatice în roz, iar unele antidepresive în albastru sau verde.

Urina brună este observată la medicamentele antimalarice, la antibioticul metronidazol, laxativele pe bază de senna și la mehocarbamol, un relaxant muscular.

Toate cazurile de mai sus nu sunt legate de nicio patologie, dar urina își poate schimba culoarea dacă avem de-a face cu o stare patologică.

O schimbare a culorii urinei ar putea semnala următoarele probleme de sănătate

În cazul unor patologii, următoarele substanțe modifică culoarea urinei:

  • hemoglobina (conținută în eritrocite);
  • mioglobina (conținută în fibrele musculare);
  • bilirubina (care se găsește în bilă);
  • melanina (pigment responsabil de culoarea mai mult sau mai puțin închisă a pielii).

Urina de culoare roșie

Culoarea roșie a urinei se datorează prezenței în ea a globulelor roșii sau a hemoglobinei. Analizând sedimentul de urină, putem afla dacă avem hematurie (globule roșii în urină) sau hemoglobinurie (hemoglobină în urină).

Culoarea urinei în cazurile de mai sus devine roșu închis. Acest lucru se întâmplă în cazul urolitiazei, inflamației vezicii urinare, infecțiilor urinare, hipertrofiei prostatei, tumorilor la nivelul vezicii urinare sau al rinichilor, stenozei uretrale.

CITEȘTE ȘI: Problema gravă a rinichilor care se poate vedea în urină: Detaliul la care trebuie să fii atent – Nu e vorba de sânge

Urina maro închis

Urina maro închis apare în cazul problemelor hepatice, cum ar fi hepatita sau ciroza.

Urina de culoare burgundă

Urina de culoare burgundă însoțește porfirinuria, o afecțiune asociată cu prezența pigmentului porfirină în urină. Aceasta apare în cazul bolilor genetice asociate cu modificări ale enzimelor implicate în sinteza hemoglobinei.

Urina de culoarea vinului

Urina de culoarea vinului se datorează urobilinei. Acest pigment tinde să se acumuleze în: boli infecțioase acute, cum ar fi pneumonia, insuficiența hepatică, anemia hemolitică.

O schimbare a culorii urinei – Urina aproape neagră

Urina devine aproape neagră în cazul melanomului și hemosiderinuriei. Hemosiderina este un produs al descompunerii hemoglobinei și al denaturării feritinei, proteina responsabilă de stocarea fierului.

Când avem nevoie de intervenție medicală?

Urina devine tulbure în infecțiile urinare din cauza prezenței leucocitelor în ea. Trebuie solicitat ajutor medical dacă urina tulbure este însoțită de o nevoie urgentă de a urina, dureri abdominale, febră, slăbiciune. Evident, este necesară găsirea cauzei prin separarea cauzelor fiziologice de cele patologice.

Comentarii: