REVIEW SANATATE

Oamenii de ştiinţă anunţă o nouă descoperire: De ce creierul bărbaţilor îmbătrâneşte mai repede decât cel al femeilor

Foto: Pinterest.com

Oamenii de ştiinţă au găsit o nouă diferenţă între creierul bărbaţilor şi al femeilor: modificările legate de procesul de îmbătrânire. Creierul femeilor este cu trei ani mai tânăr decât al bărbaţilor.

Pentru moment nu se ştie dacă această diferenţă este innăscută, dar creierul unei femei se comportă ca fiind cu trei ani mai tânăr decât al unui barbat de aceeaşi vârstă. Studiul a fost efectuat pe 205 de persoane – 121 femei si 84 de barbati, între 20 şi 82 de ani, scrie sciencealert.com

CITEȘTE ȘI: Dovedit ştiinţific: Metoda prin care creierul întinereşte cu până la 10 ani

Dupa ce au scanat creierul subiecţilor, oamenii de ştiinţă au observat că creierul femeilor era, în medie, cam cu 3,8 ani mai tânăr decat cel al bărbaţilor. Iar aceasta diferenţă începe să se avidenţieze înca de la 20 de ani.

Creierul are nevoie de glucoză ca să funcţioneze corect, dar modul în care creierul îl foloseşte se schimbă odată cu vârsta. Procesul prin care creierul sintetizează zahărul pentru a creşte şi apoi a se maturiza se numeşte glicoliză anaerobă.

Pe măsură ce îmbătrânim, creierul utilizează în mod diferit glucoza. La copii, un proces metabolic numit glicoliza aerobă,este asociat cu procesul de dezvoltare a creierului. Acest proces încetineşte pe măsură ce ne apropiem de vârsta adultă şi continuă să scadă lent până în jurul vârstei de 60 de ani. Totuşi, variază şi în funcţie de sex.

CITEȘTE ȘI: Vei regreta la bătrâneţe: Obiceiurile prin care îţi distrugi singur creierul

Metabolismul femeilor tinde să facă faţă mai bine în lupta cu timpul decât cel al bărbaţilor.

Comentarii: