SANATATE

Oamenii de știință au dezvăluit cum sunt afectate femeile de insomnie

Oamenii de știință au dezvăluit cum sunt afectate femeile de insomnie. Femeile care suferă de insomnie cronică sunt mai predispuse să mănânce în exces, preferă alimentele nesănătoase și, ca urmare, suferă de exces de greutate.

În același timp, consumul excesiv de alimente provoacă insomnie și o calitate slabă a somnului. Aceste rezultate ale studiului au fost anunțate de medicii de la Universitatea Columbia, care lucrează la măsuri de îmbunătățire a prevenirii bolilor cauzate de lipsa odihnei nocturne și de o alimentație deficitară, informează The Health Site.

CITEȘTE ȘI: Cel mai bun magneziu pentru inimă și somn

Lipsa somnului – cum le afectează pe femei

Studiul s-a bazat pe date de la femei, deoarece acestea sunt mai predispuse decât bărbații să sufere de insomnie și obezitate.

„Sexul frumos este deosebit de predispus la tulburări de somn pe tot parcursul vieții, deoarece femeile își asumă adesea responsabilitatea de a avea grijă de copii și de familie. Există, de asemenea, o dependență de perioadele hormonale”, explică conducătorul studiului, Dr. Brooke Agarwal.

Medicii au analizat obiceiurile de somn și alimentare ale unui grup de 495 de femei de diferite naționalități, cu vârste cuprinse între 20 și 76 de ani. Participantele au raportat alimentele și cantitatea de alimente pe care le-au consumat în ultimele 12 luni, precum și calitatea somnului, timpul de adormire și insomnia.

Studiul a constatat că femeile care se trezeau frecvent în mijlocul nopții consumau în general cu 143 de calorii mai mult decât necesarul zilnic. În același timp, ele aleg mai des produse cu adaos de zahăr.

Participantele care au avut nevoie de mai mult de o oră pentru a adormi au consumat în medie cu 426 de calorii în plus. Insomniacii consumă 216 calorii în plus.

„În același timp, toate femeile care suferă de tulburări de somn preferă porții mari – 100-150 de grame peste normal. Altfel spus, femeile cu un somn slab au tendința de a mânca în exces la fiecare masă și de a alege alimente nesănătoase”, a precizat Dr. Agarwal.

Un alt autor al studiului, Dr. Faris Zuraykat, adaugă că legătura dintre calitatea slabă a somnului și mâncatul în exces se datorează, cel mai probabil, stimulării semnalelor de foame în creier sau suprimării semnalelor de sațietate.

CITEȘTE ȘI: Esențial pentru sănătatea și volumul creierului: Ce fel de somn are un astfel de impact pozitiv

Există, de asemenea, o buclă de feedback. „Greutatea depinde în mare măsură de volumul de alimente consumate, iar femeile cu insomnie pot consuma cantități mai mari de alimente pentru a se simți sătulă. Cu toate acestea, consumul unei cantități mai mari de alimente poate provoca, de asemenea, dificultăți în a adormi, în special din cauza proceselor gastrointestinale”, explică cercetătorul, potrivit actualno.com.

Potrivit cercetătorilor, rezultatele vor ajuta la dezvoltarea unor terapii legate de îmbunătățirea calității somnului la pacienți, indiferent de sexul acestora.

Comentarii: