REVIEW

Oamenii de ştiinţă au reușit să combată coșmarurile: Metoda inedită folosită a dat roade și după trei luni

Experţii de la Laboratorul de Cercetare a Somnului de la Spitalul Universitar din Geneva şi de la Universitatea din Geneva au dezvoltat o modalitate de a combate coşmarurile prin redarea anumitor semnale sonore. Rezultatele studiului au fost publicate în revista „Current Biology”.

Cercetarea lor se bazează pe faptul că redarea sunetelor asociate cu experienţe pozitive din timpul zilei printr-o bentiţă wireless purtată în timpul somnului poate reduce frecvenţa coşmarurilor.

CITEȘTE ȘI: Neurologul Vlad Ciurea explică: De ce avem coșmaruri

Terapie prin imagini

Pentru acest experiment, au fost selectaţi treizeci şi şase de voluntari care au urmat anterior o terapie prin imagini. Jumătate dintre participanţi nu au primit niciun tratament suplimentar, iar celălalt grup a trebuit să facă o asociere între o versiune pozitivă a visului lor şi un sunet auzit în timpul unei sesiuni de formare a imaginilor.

Stimularea imaginației

Participanţii au făcut exerciţii în fiecare zi pentru a-şi stimula imaginaţia, în timp ce purtau dispozitivul de sunet, noaptea, pentru o perioadă de două săptămâni.
Ambele grupuri au observat o reducere a numărului de coşmaruri pe săptămână, dar al doilea grup care a primit terapia combinată a avut mai puţine coşmaruri nu numai imediat după experiment, ci şi după trei luni.

CITEȘTE ȘI: Aveți coșmaruri frecvent? Nu strică o vizită la medic

În studiile viitoare, autorii doresc să testeze această metodă pe un eşantion mai mare, cu diverse tipuri de populaţie, pentru a determina cât de eficientă este metoda pentru diferiţi oameni.

Comentarii: