REVIEW

Obiectele casnice devin PERICULOASE dacă nu le schimbi la timp. Cât de des trebuie să schimbi pernele, papucii, prosoapele

Casele noastre sunt literalmente pline de lucruri care, chiar dacă nu sunt tocmai „perisabile“, au şi ele o dată de expirare, iar unele sunt destul de neaşteptate.

Fie că e vorba de un strat de mucegai sau poate un miros neplăcut, cu toţii ne putem da seama cu uşurinţă atunci când locul alimentelor este mai degrabă în coşul de gunoi decât în farfurie. Însă nu la fel de simplu stă treaba în cazul unor articole de uz casnic care de cele mai multe ori nu au înscris termenul de valabilitate.

În continuare, vă prezentăm o listă realizată de publicaţia Bright Side cu obiecte casnice la care ar trebui să renunţaţi după o anumită perioadă de timp.

Pernele

Odată cu trecerea timpului, pernele de orice fel încep să devină cuibul preferat al acarienilor şi pot provoca dureri de gât în urma inevitabilei deformări. De aceea, se recomandă schimbarea pernelor odată la 2-3 ani.

Papucii de casă

„Durata de viaţă“ a confortabilor papuci de casă nu ar trebui să fie mai mare de 6 luni, întrucât aceştia devin mediul perfect pentru răspândirea infecţiilor fungice. De aceea, papucii trebuie să fie spălaţi cu atenţie pe cât de des posibil.

CITEŞTE ŞI: Oamenii de știință trag un semnal de ALARMĂ: Magneții de pe frigider te-ar putea ucide

Buretele de duş

Unele dintre cele mai periculoase obiecte din listă care trebuie înlocuite regulat sunt bureţii cu care faceţi duş, deoarece devin rapid mediul ideal pentru ciuperci şi mucegai. Bureţii normali ar trebui schimbaţi o dată la 2 săptămâni, în timp ce bureţii confecţionaţi din materiale naturale şi sintetice pot fi folosiţi până la 6 luni dacă îi spălaţi în apă fierbinte pentru a omorî bacteriile.

Periuţa de dinţi

Ştim deja că este necesară schimbarea periuţei de dinţi o dată la trei luni, atunci când perii devin uzaţi, însă ceea ce nu ştiaţi este că periuţele de dinţi trebuie înlocuite imediat după ce aţi trecut printr-o gripă sau răceală, altfel riscaţi să vă îmbolnăviţi din nou.

Prosoapele

Prosoapele ude favorizează dezvoltarea bacteriilor şi nici spălarea regulată nu reprezintă o soluţie în combaterea lor. De aceea, prosoapele ar trebui schimbate la un interval de 1-3 ani.

Apa oxigenată

Peroxidul de hidrogen, cunoscut ca apă oxigenată, se transformă în apă normală la 2 săptămâni după ce sticla a fost deschisă. O sticlă nedesfăcută de apă oxigenată n-ar trebui păstrată mai mult de un an.

CITEŞTE ŞI: Dezvăluirile celebrului Gordon Ramsay: Pașii esențiali pentru a fi un bucătar de succes la tine acasă

Parfumurile

Se pare că parfumurile şi apa de parfum, care conţin uleiuri esenţiale, rezistă 3 ani atunci când sunt păstrate nedeschise şi 2 ani de la momentul în care aţi început să le folosiţi. Apa de toaletă, în schimb, poate fi păstrată 4 ani atunci când este sigilată şi 2 ani după ce a fost deschisă.

Peria de păr

Obiectele cu care vă pieptănaţi părul ar trebui curăţate cel puţin o dată pe săptămână şi înlocuite la un an. O perie din păr natural, în schimb, ar trebui schimbată la fiecare 7-10 luni.

Suzeta

Suzetele din latex ar trebui schimbate în funcţie de cât au fost folosite şi de cum arată. Latexul se rupe destul de uşor şi fisurile pot provoca strângerea germenilor. De aceea, se recomandă înlocuirea acestora odată la 2-5 săptămâni.

Scaunul auto pentru copii

Plasticul şi spuma se deteriorează în timp, de aceea, scaunul îşi piede forma şi nu va mai proteja copilul. Este recomandat să cumpăraţi un scaun nou de maşină pentru copiii dumneavostră, în loc să achiziţionaţi unul la mâna a doua.

Încălţămintea de alergat

După ce aţi bătut aproximativ 400-500 de kilometri, e timpul ca încălţămintea de sport să „se retragă din activitate“, deoarece se pierde din amortizare şi încheieturile dumneavoastră vor avea de suferit. Se recomandă schimbarea sneaker-ilor o dată la un an.

CITEŞTE ŞI: Oamenii de știință au descoperit: Când și de ce trag femeile mai multe vânturi decât bărbații

Condimentele

Condimentele n-ar trebui păstrate mai mult de 1-3 ani deoarece îşi pierd din miros şi aromă. Condimentele măcinate au însă un termen ceva mai scurt, de 6 luni.

Făina

Făina de pâine poate fi ţinută la păstrare pentru 6 luni, în timp ce făina de prăjituri poate fi păstrată timp de un an.

Prelungitorul

Orice prelungitor are o anumită capacitate pe care dacă o depăşeşti, acesta ar putea deveni nefuncţional sau vă poate cauza probleme serioase. De aceea, un prelungitor n-ar trebui folosit mai mult de 1-2 ani.

Dezinfectanţii

După 3 luni, dezinfectanţii devin ineficienţi şi trebuie înlocuiţi cu produse noi de curăţat casa.

Spray-ul de gândaci

Repelenţii de gândaci au un termen de valabilitate de 2 ani, după această perioadă devenind nefolositori în lupta cu insectele.

Comentarii: