Ouă brune sau albe: Care este diferența și care sunt mai sănătoase. Există o mulțime de informații pe etichetele de pe cutia de ouă , dar cum rămâne cu culoarea ouălor din interior?
Ouă brune sau albe: Care este diferența și care sunt mai sănătoase
Experții în păsări de curte spun că culoarea cojii unui ou depinde în întregime de tipul de găină care l-a ouat. „Culoarea cojii este dictată de rasă. Este genetică”, spune Jonathan Moyle, PhD, expert în păsări de curte în cadrul Colegiului de Agricultură și Resurse Naturale al Universității din Maryland.
CITEȘTE ȘI: De ce gălbenușul ouălor fierte ÎN EXCES devine gri-verzui?
Majoritatea ouălor vin într-o „culoare de bază”, care este albul, explică Dr. Richard Blatchford, cercetător în domeniul avicol și specialist asociat în cadrul Cooperative Extension: Small- to Industrial-Scale Poultry din cadrul Departamentului de Științe Animale al UC Davis. Dar pe măsură ce ouăle călătoresc prin oviductul găinii în timpul procesului de reproducere, unele rase depun pigmenți care schimbă culoarea cojii ouălor.
„Pentru găinile care depun ouă brune, o proteină pigmentară numită protoporfirină este adăugată în timp ce coaja ouălor este construită, adăugând astfel colorarea brună”, spune James K. Yarborough, consultant în agricultură și resurse naturale la Institutul de Științe Agricole și Alimentare al Universității din Florida. În cazul găinilor care fac ouă albastre, o proteină pigmentară numită oocianină este adăugată atunci când coaja ouălor este construită, creând nuanța albastră, spune el.
Deși există excepții, există o regulă generală în comunitatea avicolă atunci când vine vorba de a cunoaște culoarea ouălor pe care le va face o găină: Păsările care au lobii urechilor roșii (care tind, de asemenea, să aibă pene roșii sau brun-roșcate) vor depune, de obicei, ouă maro, iar cele care au lobii urechilor și pene albe vor depune ouă albe, spune Blatchford.
Sunt ouăle maro mai sănătoase?
Deși ouăle maro au reputația de a fi mai sănătoase sau mai „naturale”, nu este cazul, adaugă Mark Dresner, director de comunicare integrată la American Egg Board. „Toate ouăle sunt sigure conform FDA”, spune el. Altceva care merită subliniat: „Ouăle ecologice pot fi albe sau maro, dar, contrar concepției greșite populare, nu toate ouăle maro sunt ecologice”.
Culoarea cojii de ou nu afectează valoarea nutritivă sau gustul oului, adaugă Yarborough. „Aceasta provine mai degrabă din rasa și dieta păsării”, adaugă el.
Ouăle de culori pastelate sunt mai puțin frecvente în magazinele alimentare decât ouăle maro și albe, dar apar pe unele rafturi. De exemplu, ouăle Two Creek’s Rainbow Eggs, care prezintă un amestec de coji de ouă maro, albe, verzi, albastre și bej, pot fi găsite în unele magazine specializate. Dar este mai probabil să găsiți aceste ouă colorate la piața agricolă locală.
Ca și ouăle maro și albe, ouăle de culoare pastel sunt dictate și de rasa găinii, spune Moyle. „Există tot felul de genetici în joc”, spune el. Unele rase, precum Araucanas și Ameraucanas, sunt cunoscute și pentru ouăle albastre, spune Yarborough.
CITEȘTE ȘI: Cum să faci cea mai delicioasă salată de ouă
„Recent, oamenii au făcut o mulțime de selecție artificială și au crescut păsări pentru a depune ouă de diferite culori”, spune Blatchford. „Au venit cu diferite nuanțe de [ouă] verzi, albastre și maro. Unele par roz, dar sunt practic o nuanță de maro.”
Concluzia: În timp ce achiziționarea de ouă pasteurizate de la magazinul alimentar sau de la piața fermierilor vă va oferi probabil ouă de cea mai bună calitate, experții avicoli sunt de acord că nu există „cea mai bună” culoare a cojii ouălor.
Comentarii:









