SANATATE

Pancreasul: Dacă observați un astfel de simptom, acesta vă trimite un semnal de alarmă

geelongmedicalgroup.com.au

Pancreasul este unul dintre cele mai importante organe din corpul nostru. Atunci când nu funcționează corect, vă anunță acest lucru în mod dureros – pancreatita este una dintre cele mai dureroase afecțiuni. Putem evita acest lucru prin curățarea organului.

Cum să regenerăm pancreasul ?

Atunci când se discută despre tulburările digestive, cel mai adesea sunt menționate ficatul, stomacul sau intestinele. Mai puțin menționat este pancreasul, care joacă un rol foarte important în organismul nostru.

Printre sarcinile sale se numără producerea de enzime digestive și de hormoni importanți, datorită cărora organismul este capabil să regleze concentrația de glucoză din sânge, potrivit actualno.com.

Pancreasul – unde este localizat?

Pancreasul este un organ cu o formă neregulată, alungită și aplatizată. Este situat chiar în spatele stomacului, în mijlocul epigastrului, la nivelul primelor două vertebre lombare ale coloanei vertebrale. Capul său se află în imediata apropiere a duodenului.

CITEȘTE ȘI: Cele mai utile alimente pentru pancreas – sănătatea este în mâinile tale

Pancreatita – simptome

Medicii disting trei varietăți de pancreatită: Pancreatita autoimună (AD) – însoțește bolile inflamatorii ale sistemului digestiv, cum ar fi intestinele. Aceasta apare atunci când sistemul nostru imunitar atacă organul ca urmare a unei tulburări.

Simptomele sunt, de obicei, dureri de frecvență și intensitate variabile.

  • Pancreatita acută (PA) – cel mai adesea ca urmare a calculilor biliari sau a consumului excesiv de alcool, manifestată prin dureri puternice, vărsături, sete, palpitații și diaree.
  • Pancreatita cronică (PC) – asociată cu insuficiență organică progresivă. Simptomele sale includ pierderea poftei de mâncare, balonare, diaree grasă, pierdere în greutate și chiar mâncărimi.

Pancreasul bolnav – simptome la nivelul pielii

Un pancreas deteriorat se va face cunoscut nu doar prin dureri epigastrice severe, greață sau probleme gastrointestinale. Uneori, putem vedea efectele la exterior sub forma unor modificări ale pielii. Un astfel de simptom poate fi o erupție cutanată pătată pe părțile laterale ale corpului și pe abdomen.

Uneori, problemele cu pancreasul pot fi evidențiate prin eritem migrant – un cerc roșiatic care crește în timp, cel mai adesea o consecință a bolii Lyme.

În cazuri extreme, în special în cazul cancerului, un pancreas bolnav poate provoca formarea de licheni și necroza țesutului subcutanat.

Cum se curăță pancreasul?

Spre deosebire de ficat, pancreasul nu se regenerează singur, iar dacă o face, este doar într-o mică măsură. Prin urmare, el trebuie ajutat în acest proces, începând cu detoxifierea.

Primul pas pentru o curățare eficientă este să nu mai faci ceea ce este cel mai dăunător pentru ficat. Alcoolul este întotdeauna menționat primul în acest caz. Acesta trebuie evitat complet. Asta pentru că orice cantitate de etanol are un efect negativ asupra funcționării organului.

Dușmani ai pancreasului sunt și: țigările, alimentele grele, prăjite, sosurile grase, dulciurile, în special prăjiturile cu cremă.

Consumul de ceai verde este recomandat tuturor celor care vor să-și curețe pancreasul. Una dintre condiții este ca ceaiul să nu fie prea tare, pentru că altfel poate pune o povară suplimentară asupra sistemului digestiv.

Cum să tratezi pancreasul cu remedii acasă?

Plante pentru pancreas

Amestecuri și infuzii din plante pe care le putem face cu ușurință acasă pot veni în ajutorul unui pancreas obosit. O astfel de licoare vindecătoare este o infuzie de salvie și rozmarin. Fierbeți o crenguță de rozmarin și câteva frunze de salvie în apă și adăugați puțină miere.

Băutura trebuie băută seara, după cină, deoarece are un efect ușor relaxant.

O altă rețetă cunoscută este tinctura de lemn dulce

Prepararea ei este și mai simplă. Se toarnă pur și simplu rădăcina de lemn dulce cu apă clocotită și se așteaptă câteva minute. Infuzia se bea zilnic, timp de aproximativ 10 zile, pentru a obține cel mai bun efect. În băutură se poate adăuga o linguriță de plantain.

Folosit în mod obișnuit pentru a trata ficatul, ciulinul de lapte va ajuta și în cazul tulburărilor pancreatice. Ca și în cazul lemnelor de lemn dulce, semințele trebuie acoperite cu apă clocotită și lăsate la infuzat. Se poate bea după fiecare masă.

CITEȘTE ȘI: Preparatul care reface ficatul, pancreasul și rinchii, ba chiar poate preveni diabetul

Pancreasul – cum se regenerează și cât durează regenerarea lui?

Uneori, recuperarea pancreasului după o inflamație acută necesită măsuri adecvate. Dacă cauza afecțiunii a fost alcoolul, este necesară abstinența completă. Alcoolul contribuie la aproximativ jumătate din cazurile de pancreatită acută și până la 80% din cazurile de pancreatită cronică.

În timpul regenerării organului, acesta nu trebuie luat sub nicio formă și trebuie renunțat chiar și în cea mai mică cantitate.

Regenerarea pancreasului după inflamație este de obicei împărțită în trei etape și durează până la câteva săptămâni.

Prima parte, în timpul căreia se urmează o dietă strictă, durează între patru și șase săptămâni. În acest timp, trebuie evitate alimentele prăjite și produsele care conțin multe grăsimi. Se recomandă să se mănânce porții foarte mici de alimente, cinci sau chiar șapte pe zi.

După aproximativ o lună, poate începe a doua etapă, în care se introduce treptat o dietă mai puțin strictă.

Durata acestei părți a tratamentului este stabilită de medic, care vă poate permite să treceți la etapa finală, a treia, în care reveniți la o alimentație normală, cu recomandarea constantă de a evita alimentele grele și grase.

Comentarii: