FRUMUSETE

Părul tău se îngrașă foarte repede și simți nevoia să îl speli zilnic? Ce greșeli faci, fără să îți dai seama

eucerin.co.uk

Parul tau se ingrasa foarte repede si simti nevoia sa il speli zilnic? Ei, bine, specialistii sustin ca de vina pentru ingrasarea rapida a parului sunt mai multe greseli pe care le comitem fara sa ne dam seama.

Ingrasarea rapida a parului nu numai ca te face sa iti speli podoaba capilara mai des decat este nevoie, uscand astfel scalpul, insa iti poate cauza si aparitia unor cosuri, pentru ca sebumul in exces de la nivelul radacinii parului ajunge pe perna pe care dormi, iar apoi pe ten.

Iata care sunt cele mai frecvente greseli care ingrasa parul, pentru a le putea evita:

1. Iti speli parul excesiv

In mod paradoxal, spalarea excesiva a podoabei capilare poate accelera procesul de ingrasare a parului. Asta pentru ca spalarea indeparteaza uleiurile naturale secretate de pielea capului, determinand astfel producerea in exces a sebumului, cu scopul de a-l inlocui pe cel indepartat prin spalare. Evita spalarea zilnica a parului, iar pentru a reusi acest lucru poti folosi, macar la inceput, un sampon uscat, recomandă doc.ro.

2. Nu samponezi suficient

Si samponarea insuficienta poate cauza ingrasarea rapida a parului, asta pentru ca sebumul nu este indepartat complet in timpul spalarii, ceea ce inseamna ca, la uscare, parul va fi deja gras la radacina. Asadar, asigura-te ca folosesti suficient sampon si ca masezi parul la radacina in timpul spalarii, folosind miscari blande.

3. Nu folosesti balsamul de par asa cum ar trebui

Parul tau are nevoie de hidratare, mai ales daca il vopsesti in mod regulat sau folosesti aparate de coafat cu aer cald, insa daca aplici balsamul in mod gresit, risti ca parul sa se ingrase rapid. Balsamul de par trebuie intotdeauna aplicat pe varfuri, niciodata la radacina.

4. Clatesti parul cu apa fierbinte

Parul trebuie intotdeauna clatit cu apa calduta, poate chiar rece. Apa fierbinte deshidrateaza pielea, determinand astfel producerea in exces de sebum, cu scopul de a hidrata scalpul.

CITEȘTE ȘI: Masca de păr pe bază de cafea: Uşor de preparat acasă, dă strălucire părului

5. Folosesti sampon uscat in exces

Samponul uscat te poate ajuta sa amani spalarea podoabei capilare cu o zi, insa daca este folosit in exces, el poate deshidrata scalpul, stimuland astfel productia de sebum.

6. Iti indrepti parul cu placa in fiecare zi

Placa de indreptat parul poate fi si ea responsabila pentru ingrasarea rapida a scalpului. Parul foarte drept sta lipit de scalp, intrand astfel in contact cu sebumul mai mult decat parul ondulat, care pastreaza distanta de pielea capului.

7. Nu cureti ustensilele cu care te coafezi

Peria de par, placa de indreptat parul sau ondulatorul trebuie curatate dupa fiecare utilizare. Altfel, sebumul si produsele de styling se vor acumula la suprafata acestora, iar apoi vor ajunge pe par, ingrasandu-l rapid.

8. Iti treci degetele prin par prea des

Persoanele care au tendinta de a-si trece degetele prin par si de a folosi mainile pentru aranjarea suvitelor au parul mai gras pentru ca murdaria si uleiurile naturale de la suprafata palmelor ajung in podoaba capilara.

9. Iti perii parul prea des

Si pieptanatul excesiv al podoabei capilare poate determina ingrasarea parului la radacina, intrucat stimuleaza glandele sebacee, sporind productia de uleiuri naturale la radacina firelor de par.

10. Folosesti produse care ofera stralucire parului

Lacul de par, dar si alte produse care iti asigura o podoaba capilara stralucitoare, accelereaza procesul de ingrasare a parului, intrucat contin ingrediente care formeaza depozite la nivelul scalpului.

Ce presupun unele tratamente pentru parul gras

Medicul dermatolog iti va spune ca trebuie sa folosesti produse cu o formula speciala, potrivita pentru un par uleios. Daca samponul pe care il folosesti in mod uzual nu iti rezolva problema parului gras, incearca un sampon clarifiant, care are in compozitie substante active mai puternice care curata podoaba capilara. Acest tip de sampon ajuta la indepartarea uleiurilor si sebumului, astfel incat sa ai un par curat.

O alta regula de care este bine sa tii cont este cea legata de ingredientele din sampoane: evita, asadar, produsele cu silicon. Multe produse de ingrijire, printre care sampoanele, balsamul de par, cremele si produsele de styling sunt fabricate avand in compozitie silicon, pentru a netezi parul si pentru a-i da podoabei capilare o stralucire aparte. Substantele chimice din „familia” siliconului se pot acumula in par si il pot face sa arate murdar, uleios si fara volum.

Daca esti adepta remediilor din natura, poti incerca la tine acasa anumite tratamente pentru parul gras:

Curata parul in profunzime cu aloe vera

Acest remediu pe care il poti testa acasa este la indemana ta, mai ales in lunile de vara. Aloe vera este o masca excelenta pentru parul si scalpul tau, pentru ca indeparteaza excesul de uleiuri si sebum, lupta cu depunerile de produse de styling din podoaba capilara, calmeaza pielea scalpului si protejeaza firele de par. La final, vei avea un par moale si sanatos.

Hraneste-ti podoaba capilara in profunzime cu uleiul de cocos

Si scalpul tau are nevoie de ingrijire, chiar daca ai un par uleios, gras. Asa ca data viitoare cand te speli pe cap, poti incerca un tratament cu ulei de cocos. Acest tratament ajuta la indepartarea uleiului de pe scalp si de la radacina firelor de par, iar in acelasi timp iti hidrateaza in profunzime podoaba capilara.

Clateste parul cu otet de mere diluat

Iata un alt beneficiu al otetului de mere: atunci cand este diluat in mod corespunzator, o solutie facuta din otet de mere si apa te poate ajuta sa indepartezi depunerile de produse de styling si de murdarie, echilibreaza pH-ul de la nivelul scalpului si reduce incretirea nedorita a firelor de par.

Samponeaza-ti podoaba capilara cu ulei din arbore de ceai

Un studiu a constatat ca uleiul de arbore de ceai (cu proprietati antibacteriene renumite) amelioreaza matreata, reduce mancarimile de pe scalp si amelioreaza parul uleios. Cauta un sampon care sa contina in formula sa ulei de arbore de ceai, pentru ca daca ai un produs cu acest ingredient activ, vei observa imediat efectele.

CITEȘTE ȘI: Între mit şi adevăr: Cum te ajută părul să îți dai seama dacă ai probleme de sănătate

Aplica hamamelis (nucul vrajitoarelor)

O potiune facuta din planta numita hamamelis este surprinzator de utila pentru parul uleios. Nucul vrajitoarelor poate calma mancarimile scalpului, inchide porii care produc in exces sebum si uleiuri, reduce inflamatia cauzata de matreaza, echilibreaza nivelul pH-ului. Hamamelis are o actiune blanda, asa ca poate fi folosita chiar si pe scalpul sensibil.

Cum folosesti otetul de mere pentru a-ti clati parul?

Poti prepara foarte simplu o solutie din otet de mere. Amesteci cateva linguri de otet de mere cu apa. Dupa ce samponezi parul si dupa ce aplici balsamul si clatesti bine, torni amestecul de otet si apa peste podoaba capilara, distribuind cantitatea pe tot parul, insistand pe zona scalpului. Lasi solutia sa actioneze cateva minute si apoi clatesti parul.

Tratament cu ulei de cocos, in loc de balsam

Poti folosi uleiul de cocos in mai multe moduri, iar unul dintre acestea este pe post de inlocuitor al balsamului de par. Samponeaza-ti parul asa cum faci in mod normal si apoi aplica o cantitate mica de ulei de cocos pe par, trecand piaptanul printre suvite, insa nu de la radacina, ci mai mult spre varfuri. Cantitatea de ulei de cocos folosita va depinde de lungimea si de tipul parului tau.

Comentarii: