NUTRITIE SANATATE

Planta care îmbunătățește memoria cu 15% doar prin mirosul ei: De ce e bine să o ții în dormitor

Rozmarinul îmbunătăţeste memoria cu 15%, chiar dacă nu este consumat, ci doar prin simpla prezenţă a aromei sale într-o încăpere. Procentul nu pare mare, însă este suficient pentru o persoană în vârstă să-şi amintească de faptul că trebuie să-şi ia medicamentele.

Potrivit oamenilor de ştiinţă, atunci când este inhalată aroma de rozmarin, compuşii volatili trec în sânge prin plămâni și ajung la creier, unde influențează procesele de memorie. Cercetătorii au studiat influenţa rozmarinului asupra persoanelor în vârstă, cu participarea a 150 de pensionari.

CITEȘTE ȘI: Alimentele care te ajută în lupta cu anemia: Cresc absorbția fierului în organism

Îmbunătățește memoria și concentrarea

Participanții au stat în încăperi diferite, cu arome de rozmarin, lavandă sau fără niciun miros, trebuind apoi să transmită un mesaj într-un anumit moment sau să facă schimb de sarcini cu o altă persoană. Persoanele care s-au aflat în camera cu miros de rozmarin au efectuat mult mai bine testele de memorie decât celelalte două grupuri, potrivit doctorulzilei.ro.

Potrivit studiilor, aroma de rozmarin poate îmbunătăți concentrarea, performanța, viteza și acuratețea cognitive ale unei persoane și, într-o măsură mai mică, starea de spirit.

Oferă protecție neurologică

Oamenii de știință au descoperit că rozmarinul poate avea, de asemenea, un rol protector asupra creierului. Rozmarinul conține un ingredient numit acid carnosic, care poate combate daunele cauzate de radicalii liberi la nivelul creierului.

Unele studii pe șobolani au identificat că rozmarinul ar putea fi util pentru persoanele care au suferit un accident vascular cerebral. Rozmarinul pare să protejeze împotriva leziunilor cerebrale și ar putea grăbi recuperarea.

Previne îmbătrânirea creierului

Unele studii au sugerat că rozmarinul poate ajuta, în mod semnificativ, la prevenirea îmbătrânirii creierului. Capacitatea terapeutică a rozmarinului de a preveni boala Alzheimer pare promițătoare, dar sunt necesare mai multe studii.

CITEȘTE ȘI: ”Aurul lichid”, alimentul care poate deveni un adevărat medicament: De ce trebuie să ții cont când îl cumperi

Rozmarinul poate fi consumat in diferite preparate, sub forma de ceai sau poate fi utilizat ca supliment alimentar, tincturi sau ulei esential, care trebuie aplicat doar extern. In doze mici, rozmarinul poate fi utilizat in siguranta, insa, in cantitati mari, poate duce la aparitia convulsiilor, a varsaturilor sau a edemului pulmonar.

Cel mai sigur însă e să ții planta în dormitor, astfel vei profita din plin de aroma sa naturală.

Comentarii: