NUTRITIE SANATATE

Alimentele care te ajută în lupta cu anemia: Cresc absorbția fierului în organism

coach.nine.com.au

Fierul este un mineral esențial pentru organism. Acesta contribuie la formarea celulelor roșii din sânge, menține sănătatea sistemului imunitar și este responsabil pentru transportarea oxigenului în tot organismul. În lipsa acestuia se pot dezvolta anumite dezechilibre și afecțiuni, precum anemia.

Multe persoane se confruntă cu absorbția fierului în organism. Deși au o dietă echilibrată, organismul nu poate integra în mod corespunzător acest mineral. Astfel, este recomandat să consumi și alte alimente care să susțină absorbția.

Cu atât mai mult, este bine să știi că anumite alimente pot inhiba absorbția fierului în organism. De aceea, este bine să limitezi consumul cât mai mult, mai ales dacă te confrunți cu anemia.

CITEȘTE ȘI: Nutriționistul Mihaela Bilic recomandă: De ce e sănătos să bei cafeaua și ceaiul cu lapte – Are de-a face cu absorbția fierului

Cum absorbi mai bine fierul?

Patricia Rusu, nutriționist, dezvăluie ce alimente te pot ajuta să absorbi mai bine fierul și, de asemenea, ce alimente inhibă absorbția acestui mineral, potrivit doctorulzilei.ro.

„Lipsa de fier este deja un lucru „normal” și „obișnuit” în rândul femeilor. Am în jurul meu femei care suferă de deficit de fier de ani de zile, dar și femei care au reușit să învingă lupta cu acesta. Cum? Cu mici schimbări. Pentru că da, cu pași mici se face treabă bună și de lungă durată.

Chiar și eu m-am confruntat toată viața mea cu anemia. Încă de mic copil, eram mereu ANEMICĂ, fetița aceea mai paliduță și ce părea că ceva nu îi priește. Ca adolescentă, eram extrem de selectivă cu alimentele și starea mea în continuu abis. Oboseală constantă, ceață mentală, ciclu menstrual neregulat și dureros, probleme digestive, you name it!

FIERUL este un mineral esențial necesar corpului pentru a forma noi celule roșii din sânge, pentru a transporta oxigenul către mușchi și pentru a ne menține sistemul imunitar sănătos.

Fierul se găsește în alimentele vegetale precum: linte, fasole, nuci, semințe, tofu, legume verzi cu frunze și cereale integrale, spirulină.

Cum să sporiți absorbția lui:

Consumând alimente bogate în vitamina C – aceasta crește absorbția cu până la 50%. evită alimentele care „blochează” absorbția fierului precum: cafea, ceai, tărâțe neprelucrate, alimente prea bogate în calciu și băuturile răcoritoare”, scrie nutriționistul pe o rețea de socializare.

CITEȘTE ȘI: Ai putea avea lipsă de fier fără să îți dai seama: Semnele neobișnuite prin care corpul îți arată că ai anemie

Alimente bogate în vitamina C:

  • citrice
  • roșii
  • broccoli
  • căpșuni
  • cătină
  • măceșe
  • kiwi

Comentarii: