SANATATE

Planta care înlocuieşte aspirina. Cum poţi prepara un adevărat medicament natural

beauty.oja.ro

Utilizată mai ales că plantă decorativă, ciuboţica cucului (Primula Officinalis) are şi valoroase calităţi terapeutice recunoscute de fitoterapie. Datorită substanţelor active conţinute, două dintre speciile acestei plante au proprietăţi similare aspirinei.

Speciile primula veris şi primula vulgaris conţin două derivate ale acidului salicilic, primaverina şi primulaverina, cu proprietăţi analgezice, antiinflamatoare şi antireumatice dovedite. „Este vorba despre aceleaşi proprietăţi pe care le are aspirina, care conţine acid acetilsalicilic, un produs de sinteză a acidului salicilic”, explică specialistul în fitoterapie Elena Badea.

Vin terapeutic din flori de ciubotica cucului

În scop medicinal, planta se administrează nu doar sub forma clasicelor ceaiuri (infuzie şi decoct), ci şi sub forma vinului sau uleiului trapeutic. Pentru a obţine vinul terapeutic, umplem o sticlă de doi litri cu flori proaspete de ciuboţica cucului, fără a le îndesa însă, urmând că peste flori să adaugăm vin natural, până la acoperirea întregii cantităţi. Astupăm sticla cu un dop de plută şi lasăm să stea la soare timp de 14 zile. Preparatul este foarte eficient în afecţiunile cardiace. Se iau trei linguri de vin pe zi”, recomandă Elena Badea.

Uleiul de ciuboțica cucului

Şi uleiul de ciuboţica cucului are rol în prevenirea şi tratarea afecţiunilor cardio-vasculare, tonifierea inimii şi combaterea inflamaţiei miocardului. „Doza zilnică recomandată nu trebuie să depăşească 3000 mg/zi. De obicei se recomandă o doză de 1500 de grame, sub formă de pastile, achiziţionate de la orice magazin cu produse naturiste. Înainte de administrare, cereţi sfatul unui medic!”, recomandă specialistul în fitoterapie.

Uleiul de ciuboţica cucului are indicaţii terapeutice şi în hidropizie şi, de asemenea, ajută la eliminarea calculilor vezicali. Fitoterapeuţii îl recomandă, în cazul femeilor, şi pentru maximizarea fertilităţii şi combaterea infertilităţii. ”Ajută la modificarea şi menţinerea mucusului cervical în favoarea ovulaţiei şi astfel, a concepţiei. Ajută şi la reechilibrarea hormonala a femeilor. Perioada ovulaţiei poată fi sesizată şi calculată mai uşor. Produsul se administrează înainte de ovulaţie”, mai spune Elena Badea.

Precauţii

Preparatele din ciuboţica cucului nu se recomandă persoanelor alergice la aspirină şi sunt contraindicate femeilor însărcinate pentru că pot provoca contracţii şi declanşa avortul spontan, dar şi persoanelor care au suferit o operaţie sau iau anticoagulante.

De aceea, remediile care au la bază această plantă medicinală se administrează doar la recomandarea medicului.

Orice problemă medicală aveţi, vă recomandăm să vă adresaţi medicului şi să nu vă trataţi singuri.

Comentarii: