REVIEW

Plantele care nu trebuie să îți lipsească din casă în această vară: Țin țânțarii la distanță

shopify.com

Plante care țin țânțarii la distanță și te feresc de mușcăturile enervante. Vine vara, bine-mi pare, în sfârşit ieşim la soare! Şi odată cu apariţia teraselor la orice colţ, apar şi „intruşii” pe care îi numim… ţânţari! Ce poate fi mai rău decât un ten bronzat, dar plin de muşcături?

Din fericire, există câteva plante care țin țânțarii la distanță și previn muşcăturile dureroase şi inestetice ale acestor insecte.

Busuioc

Vrei protecţie dublă când vine vorba de ţânţari? Ia-ţi nişte busuioc! Nu numai că vei avea o armă rapidă şi eficientă împotriva ţânţarilor, dar te vei bucura şi de o plantă delicioasă în stare proaspătă, la îndemână pentru orice reţetă vrei să prepari!

Crăițele

Plante luminoase şi frumos mirositoare, crăiţele sunt o alegere excelentă atunci când vrei să ţii ţânţarii la depărtare. Conţin Pyrethrum, un ingredient care se găseşte în majoritatea insecticidelor şi care va ţine „zburătorii” la distanţă, potrivit gardendesign.com!

CITEȘTE ȘI: Cum să te păzești de țânțari pe timpul nopții

Roinița

O altă alegere excelentă pentru a ţine ţânţarii la distanţă este roiniţa, numită şi „balsam de lămâie”. Face parte din familia mentei şi este o plantă foarte uşor de întreţinut, deoarece nu are nevoie de foarte multe condiţii ca să crească frumos. Îl poţi ţine în grădină, sau chiar în casă într-un ghiveci, fiind extrem de util în a ţine departe micii „invadatori” prin aroma sa.

Nepeta (iarba mâței)

Prietenii tăi feline vor fi extrem de fericiţi când vor afla că iarba lor te „apără de inamici”. De fapt, într-un studiu realizar în 2010, cercetătorii au descoperit că „Iarba Mâţei” este de 10 ori mai eficientă decât orice produs de exterminare a ţânţarilor existent pe piaţă. Creşte uşor, iar dacă ai pisici în casă, vor fi extrem de fericite să o aibă în jur!

Usturoi

Pentru iubitorii de mâncare italienească, studiile au arătat că nici dacă ai consuma cantităţi industriale de usturoi, nu ai reuşi să ţii ţânţarii la distanţă. Cu toate acestea, dacă reuşeşti să stai departe de el şi să îl ţii doar în împrejurimi, acesta poate fi o armă bună împotriva insectelor.

Citronela

Există şanse mari să fi auzit de această plantă până acum, deoarece este una dintre cele mai „faimoase” remedii anti-ţânţari. Citronela este un tip de iarbă cu o aromă extrem de puternică care ţine departe aceşti zburători enervanţi, ferindu-te de muşcături! Este extrem de uşor de întreţinut, deoarece creşte repede, atingând înălţimi de 5-6 metri. O găseşti la plafar sau o poţi „creşte” acasă, într-un ghiveci.

Rozmarin

O plantă cu flori frumoase, adesea folosită pentru aroma pe care o conferă preparatelor cu miel sau peşte. Dar ştiai că este, de asemenea, şi o armă naturală împotriva ţânţarilor? Ţine-o aproape, în ghiveci sau în grădină, şi nu numai că va ţine la depărtare insectele, dar va şi atrage cei mai frumoşi fluturi în grădina ta!

Menta

Majoritatea insectelor urăsc mirosul şi gustul de mentă, deci plantarea ei într-un ghiveci în casă poate fi soluţia ideală împotriva ţânţarilor. În plus, dacă ai ghinionul să te muşte, frunzele de mentă frecate direct pe piele îţi vor uşura considerabil mâncărimile!

Busuiocul cerbilor

Această plantă adorabilă este un adevărat insecticid natural împotriva ţânţarilor! Deşi are o denumire ciudată, este extrem de eficientă şi ar trebui, cel puţin în perioada verii, să o ţii cât mai aproape!

CITEȘTE ȘI: Ce îi face pe țânțari să tragă spre tine: Motivele care te transformă într-un magnet pentru țânțari

Mușcate

Aceste plante cu flori frumos mirositoare funcţionează ca un scut împotriva ţânţarilor. Atunci când sunt într-un recipient agăţaţ, floriloe colorate vor atârna în afara ghiveciului, oferind un aspect estetic frumos şi ţinând departe „inamicii”.

Lavandă

Probabil ştii deja că lavanda este o plantă superbă, cu flori violet şi cu un parfum calmant, extrem de bine mirositor! Dar ştiai că este şi o armă ideală împotriva ţânţarilor? Ţine-o în ghiveci, în apropierea unei ferestre însorite şi vei avea propriul „scut” împotriva inamicilor!

Comentarii: