SANATATE

Poate fi secretul longevităţii: Oamenii care trăiesc mult au în comun aceste lucruri

Foto: Instagram.com

Secretul longevității, dezvăluit. Numai 0,1% dintre europeni ajung la vârsta de 90 de ani, în timp în insula grecească Ikaria, procentul ajunge la 1%. Este una dintre cele mai ridicate rate ale longevității în toată lumea – iar isularii pe lângă faptul că trăiesc mult, sunt și sănătoși pentru perioade lungi de timp.

Care e secretul longevităţii lor? Răspunsul pare complex, însă localnicii dezvăluie nonşalant ce cred ei că reprezintă secretul lor: dieta meditereaneeană, vinul, cafeaua grecească, somnul de după-amiază şi viaţa intimă activă.

Secretul longevității

Mai concret, reţeta longevităţii acestor oameni constă în regimul alimentar bogat în ulei de măsline şi legume, pe care le cresc în propriile grădini şi prin consumul moderat de lactate şi carne. Evitarea grăsimilor saturate prezente în carne şi lactate reduce riscul apariţiei bolilor de inimă, uleiul de măsline măreşte colesterolul benefic, laptele de capră îmbunătăţeşte digestia, iar cafeaua grecească ține cancerul la distanță, potrivit doctorulzilei.ro.

CITEȘTE ȘI: Celebrul Jamie Oliver dezvăluie cele 14 alimente care garantează longevitatea. Nu sunt deloc greu de găsit

Secretul longevității, dezvăluit. Gerasimos Siasos, profesor la Universitatea Athens Medical School, din Grecia, a studiat 71 de femei și 71 de bărbați care locuiau pe această insulă. „Majoritatea consumau cafea fiartă la ibric, care e bogată în polifenoli și antioxidanți și conține numai o cantitate moderată de cofeină. Aceasta pare să aibă beneficii mai mari decât restul cafelelor. Protejază mai ales de boli cariovasculare, dar și de cancer”, susțin cercetătorii.

Fără ceas, se trezesc târziu şi dorm la amiază

Pe lângă alimentaţie, somnul de după amiază îi ajută pe ikarieni să ducă o viaţă lungă şi sănătoasă.

„Aici oamenii se trezesc târziu, iar la amiază trag un pui de somn. Nimeni nu poartă ceas pentru că pur şi simplu nu ne interesează niciodată cât e ora’’, a explicat medicul local Ilias Leriadis.

CITEȘTE ȘI: Descoperire SURPRIZĂ: Taţii de fete trăiesc mai mult

Obiceiul de a dormi după amiază, de cel puţin trei ori pe săptămână reduce apariţia bolilor de inimă cu 37%, conform studiilor făcute la Universitatea din Atena şi la Harvard. De asemenea, o viaţă intimă activă poate creşte durata de viaţă, iar 80% dintre ikarienii cu vârste cuprinse între 65 şi 100 de ani declară că au o activitate intimă regulată.

Comentarii: