NUTRITIE

Pregătiri de Paște: Cum să faci un cozonac delicios cu mai puține calorii

sbs.com.au

Se apropie Paștele, o sărbătoare care ne adună în jurul unei mese încărcate cu bunătăți tradiționale. Pe cât de gustoase sunt acestea, pe atât de dificil de gestionat pot fi, dacă le consumăm în exces.

Iar dacă ești și la dietă, recomandată și supravegheată de medicul nutriționist, cozonacul de Paște și alte dulciuri similare concentrate sunt unele dintre cele mai periculoase pentru silueta nou dobândită. De aceea, îți vin în ajutor cu câteva idei pentru ca în zilele de Paște să ne putem bucura de bunătăți, fără a face rabat de la regulile dietei pe care încercăm să o urmăm.

Amestecul de făină albă, foarte multe gălbenușuri, zahăr, drojdie, prafuri de copt, rahat, miere, nuci și stafide, lapte, unt face din cozonac o adevărată bombă calorică, care poate depăși și 500 Kcal pe 100 grame. Ce e de făcut?

CITEȘTE ȘI: Ce să NU faci pentru a avea un aluat crescut: Greșelile care te împiedică să te bucuri de un cozonac pufos și durduliu

În primul rând, ar fi de preferat să consumi cozonacul în prima parte a zilei, alături de un ceai verde călduț, și să te limitezi, pe cât posibil, la doar 1-2 felii pe zi, recomandă doc.ro. Există, de asemenea, modalități prin care poți schimba rețeta cozonacului, astfel încât să îi reduci aportul caloric.

Cum poți face un cozonac dietetic

Făină integrală

Dacă te pricepi puțin la gătit și ai posibilitatea de a-ți pregăti propriul cozonac, înlocuiește făina albă cu cea integrala sau cu anumite tipuri de făină funcțională, preferabil fără gluten, de la raionul de diete speciale, existent în mai toate magazinele mari.

Îndulcitori

Înlocuiește zahărul alb cu îndulcitori, de la stevie, agave, zahăr din flori de cocos, Yukon sau alți îndulcitori cu zero calorii, folosiți la gătit și care nu își pierd proprietățile la temperaturi mari și nu devin amari.

De asemenea, umpluturile hipercalorice pe baza de miere, nucă, stafide, rahat, jeleuri și cacao transforma-le într-unele mai ușoare, pe bază pudră de roșcove sau carob, dar cu îndulcitori puțini, adăugând eventual coajă bio de portocale sau alți aromanti puternic parfumați, și mai puțin periculoși pentru siluetă.

Mai puțin unt

Nu face abuz nici de untul gras cu care se unge tradițională tava pentru cozonac, ci folosește-te de tăvi speciale și folosește puțin ulei. Folosește un spray special care distribuie uleiul uniform.

CITEȘTE ȘI: Drojdia uscată versus drojdia proaspătă: Care dă gust mai bun aluatului de pâine sau de cozonaci

Mai multe albușuri

Mai poți renunța și la gălbenușuri, folosind mai mult albușul, care este hipocaloric, și da un luciu frumos și apetisant cozonacului.
Deși se poate că rezultatul să nu semene nici că aspect și nici că gust cu ce te-ai obișnuit să obții de la un cozonac de Paște, este singurul compromis pe care îl poți face pentru a te bucura, totuși, de un astfel de preparat.

Comentarii: