SANATATE

ALERTĂ MEDICALĂ: Virusul care ar putea duce la o nouă epidemie globală

zf.ro

Este alerta in lumea medicala. Potrivit cercetatorilor, un focar de virus Zika este posibil sa apara in viitorul apropiat. O singura mutatie este suficienta pentru ca virusul sa se poata raspandi rapid.

Virusul Zika, transmis de tantari, a provocat o urgenta medicalaglobala in 2016, cand mii de copii s-au nascut cu leziuni cerebrale dupa ce mamele acestora s-au infectat in timpul sarcinii.

Virusul Zika, periculos pentru femeile insarcinate

Virusul Zika este transmis prin muscatura tantarului din specia Aedes, daca acesta este infectat. Acesta ataca in special dimineata devreme si seara. Este acelasi tantar care transmite febra denga, febra galbena si virusul chikungunya.

CITEȘTE ȘI: Ceaiul care funcționează la fel ca un antinevralgic: Combate răceala și tusea, calmează durerile reumatice

Virusul Zika a fost identificat prima data in 1947 in Uganda la maimute. Descoperirea a fost facuta intamplator, in timp ce cercetatorii monitorizau febra galbena. Virusul a fost apoi depistat, in 1952 la oameni, pentru prima data, tot in Uganda, dar si in Tanzania. In prezent virusul circula in America de Nord, America de Sud, Africa, Asia si Pacific.

Infectia cu Zika este una usoara pentru cei mai multi oameni, insa are consecinte catastrofale asupra fetilor aflati in uter.

Daca o femeie este infectata cu Zika in timpul sarcinii, acesta provoaca daune ireparabile fatului, aflat in dezvoltare, precum microcefalie (cap neobisnuit de mic) si tesut cerebral deteriorat.

Virusul Zika poate suferi mutatii

Ca orice alt virus, Zika poate suferi mutatii, ceea ce ii ingrijoreaza pe cercetatori. Din acest motiv, oamenii de stiinta din SUA cer ca virusul sa fie urmarit indeaproape, in cautarea de noi mutatii.

Mai mult, lucrari de laborator efectuate pana in prezent si publicate in Cell Reports, o revista medicala, arata ca virusul paote suferi moficiari cu usurinta, dand nastere la noi variante.

CITEȘTE ȘI: Florin Busuioc mărturisește: Excesele care l-au dus în pragul morții – Prin ce a trecut băiatul care l-a resuscitat

Desi descoperirile sunt teoretice, expertii sustin ca sunt intresante si reprezinta un memento ca alti virusi decat Covid ar putea reprezenta o amentintare.

„Desi aceste constatari au fost observate in experimente de laborator si, prin urmare, au limitari, arata ca exista potentialul ca variante de ingrijorare sa apara in timpul ciclului normal de transmitere a Zika si ne reaminteste ca monitorizarea este importanta pentru a urmari virusii pe masura ce acestia evolueaza.”, a declarat Dr. Clare Taylor, de la Society for Applied Microbiology, potrivit antena3.ro.

Comentarii: