MOMS

Răcelile la copii, între mit şi realitate: Ce remedii funcţionează de fapt

Copiii „au parte” de şase până la opt răceli pe an, de două ori mai mulţi decât adulţii. Specialiştii spun însă că există puţine dovezi despre remediile care chiar ajută la îmbunătăţirea simptomelor de răceală la copii, cum ar fi nasul înfundat sau strănutul.

Farmaciile şi supermarketurile sunt pline medicamente împotriva tusei şi a răcelii, care pretind că ameliorează simptomele în câteva zile. Dar există puţine dovezi că multe dintre aceste medicamente chiar au efectul scontat, potrivit BMJ.com.

Unele medicamente, ca decongestionantele, nu sunt potrivite pentru bebeluşi, copii sau femei însărcinate. Frigul obişnuit poate provoca dureri în gât, tuse, congestie, temperatură ridicată şi strănut, dar după o săptămână ar trebui să dispară de la sine. Adevărul este că nu există niciun tratament magic, potrivit bbc.com

CITEȘTE ȘI: Toţi părinţii trebuie să ştie: Cantitatea maximă de zahăr admisă în dieta zilnică a copiilor

Cum desfundăm nasul

Dr. Rahul Chodhari, medic pediatru consultant şi purtător de cuvânt al Colegiului Regal de Pediatrie şi Sănătate a Copilului din Anglia, spune că părinţii ar trebui să încerce să utilizeze spălări nazale cu soluţii saline. Ele pot fi cumpărate sub formă de picături sau spray-uri. Soluţia de apă sărată ajută la curăţarea mucusului din nas şi reduce senzaţia de congestie. În afară de aceasta, paracetamolul sub formă de Calpol este util pentru tratarea febrei, dar nu ajută la desfundarea nasului. Pentru tuse este bine să utilizaţi prima dată mierea, spun medicii.

Ce trebuie să faceţi dacă aveţi o răceală sau o gripă

Decongestionantele nu sunt potrivite pentru copiii sub 12 ani, potrivit NHS, din cauza riscului de efecte secundare, cum ar fi somnolenţă şi tulburări de stomac. Adulţii le pot folosi timp de cel mult trei până la şapte zile, dar studiul BMJ spune că au un „efect mic asupra simptomelor nazale”. Ele pot ajuta la „uşurarea” nasului blocat sau înfundat prin deschiderea căilor respiratorii.

Cât de bune sunt remediile de casă

Potrivit NHS din Marea Britanie, există puţine dovezi că suplimente cum ar fi vitamina C, zincul sau celebrul usturoi pot preveni răceala sau pot accelera recuperarea. La fel se poate vorbi despre aburul fierbinte, echinaceea, probioticele sau uleiul de eucalipt.

CITEȘTE ȘI: De ce NU trebuie aruncaţi dinţii de lapte. Sănătatea copiilor poate depinde de ei

Ca remedii împotriva răcelii, medicii ne recomandă să ne hidratăm corespunzător şi să menţinem o temperatură ridicată corpului. Răceala este provocată, de obicei, de viruşi care se răspândesc uşor de la om la om. Putem evita foarte uşor o răceală doar prin spălarea mâinilor cu regularitate cu apă caldă şi săpun.

Comentarii: