SANATATE

Răsturnare de situație după panica legată de tulpina Omicron: Ce o face mai contagioasă o poate face și mai inofensivă

revista22.ro

Varianta Omicron a coronavirusului care provoacă boala Covid-19 a dobândit probabil cel puţin una dintre mutaţiile sale prin preluarea unui fragment de material genetic de la un alt virus – posibil unul care provoacă răceala comună – prezent în aceleaşi celule infectate, potrivit cercetătorilor.

Această secvenţă genetică nu apare în nicio versiune anterioară a coronavirusului, numit SARS-CoV-2, dar este omniprezentă în multe alte virusuri, inclusiv în cele care provoacă răceala comună, precum şi în genomul uman, au precizat cercetătorii.

Prin inserarea acestui fragment special în sine, Omicron s-ar putea să se facă să pară „mai uman”, ceea ce l-ar ajuta să se sustragă atacului sistemului imunitar uman, a declarat Venky Soundararajan, un cercetător din Massachusetts, care a condus studiul postat joi pe site-ul OSF Preprints.

Acest lucru ar putea însemna că virusul se transmite mai uşor, în timp ce provoacă doar boli uşoare sau asimptomatice. Totuşi, trebuie precizat că oamenii de ştiinţă nu ştiu încă sigur dacă Omicron este mai infecţios decât alte variante, dacă provoacă boli mai grave sau dacă va depăşi Delta ca variantă dominantă.

CITEȘTE ȘI: Cât de grav este dacă te reinfectezi cu COVID-19: Forma probabilă pe care o vei face

Este posibil să dureze câteva săptămâni pentru a obţine răspunsuri la aceste întrebări.

Cum s-a produs recombinarea virală

Celulele din plămâni şi din sistemul gastro-intestinal pot găzdui simultan coronavirusul SARS-CoV-2 şi coronavirusul de răceală obişnuită, potrivit unor studii anterioare. O astfel de co-infecţie pregăteşte terenul pentru recombinarea virală, un proces în care două virusuri diferite din aceeaşi celulă gazdă interacţionează în timp ce îşi produc copii, generând noi virusuri care au o parte din materialul genetic de la ambii „părinţi”.

Această nouă mutaţie ar fi putut să apară pentru prima dată la o persoană infectată cu ambii agenţi patogeni, atunci când o versiune a SARS-CoV-2 a preluat secvenţa genetică de la celălalt virus, au declarat Soundararajan şi colegii săi în studiul care nu a fost încă verificat critic de alţi cercetători.

Aceeaşi secvenţă genetică apare de mai multe ori într-unul dintre coronavirusurile care provoacă răceli la oameni – cunoscut sub numele de HCoV-229E – şi în virusul imunodeficienţei umane (HIV) care provoacă SIDA, a spus Soundararajan.

Africa de Sud, unde Omicron a fost identificat pentru prima dată, are cea mai mare rată de infectare cu HIV din lume, virus care slăbeşte sistemul imunitar şi creşte vulnerabilitatea unei persoane la infecţiile cu virusurile răcelii obişnuite şi alţi agenţi patogeni.

„Probabil că am ratat multe generaţii de recombinări”

În acea parte a lumii, există multe persoane la care ar fi putut avea loc recombinarea care a adăugat acest set de gene omniprezente la Omicron, a spus Soundararajan. „Probabil că am ratat multe generaţii de recombinări” care au avut loc de-a lungul timpului şi care au dus la apariţia Omicron, a adăugat Soundararajan.

Pentru a confirma originile mutaţiilor Omicron şi efectele acestora asupra funcţiei şi transmisibilităţii sunt necesare cercetări suplimentare. De asemenea, există ipoteze concurente conform cărora cea mai recentă variantă de Sars-Cov-2 ar fi putut petrece ceva timp evoluând în corpul unui animal.

CITEȘTE ȘI: Anomalia celui de al cincilea val COVID în mai multe țări: Multe cazuri, deși oamenii sunt vaccinați

De ce e nevoie de vaccin anti-Covid

Între timp, a spus Soundararajan, noile descoperiri subliniază cât de important este ca oamenii să primească vaccinurile COVID-19 disponibile în prezent. „Trebuie să vă vaccinaţi pentru a reduce şansele ca alte persoane, care sunt imunocompromise, să întâlnească virusul SARS-CoV-2”, a spus Soundararajan.

Comentarii: