NUTRITIE SANATATE

„Regele sucurilor”: Băutura naturală care scade tensiunea și îmbunătățește rezistența musculară la persoanele cu insuficiență cardiacă

„Regele sucurilor”: Băutura naturală care scade tensiunea și îmbunătățește rezistența musculară la persoanele cu insuficiență cardiacă. Sucul de sfeclă roșie conține compuși, inclusiv antioxidanți și electroliți, care susțin sănătatea inimii și a creierului.

Sfecla roșie este o legumă rădăcinoasă bulboasă și dulce. Deși este cunoscută de multă vreme, recent specialiștii au ridicat-o la rangul de superaliment. Cercetările arată că consumul de suc de sfeclă roșie are multe beneficii pentru sănătate.

„Regele sucurilor”: Beneficii suc de sfeclă roșie

1. Scade tensiunea arterială

O meta-analiză din 2022 a constatat că nitrații derivați din sucul de sfeclă roșie au scăzut tensiunea arterială sistolică la adulții în vârstă cu hipertensiune arterială. Nitrații sunt compuși din sucul de sfeclă roșie care se transformă în oxid nitric în sânge și ajută la dilatarea și relaxarea vaselor de sânge.

CITEȘTE ȘI: Slăbeşti rapid şi sănătos: Cum funcţionează dieta cu sfeclă roşie

2. Îmbunătățește rezistența la efort

Consumul de suc de sfeclă roșie crește nivelul de nitrați din plasmă și îmbunătățește rezistența la efort. Un studiu din 2017 dovedește că un consum pe termen lung de suc de sfeclă (5-6 zile) duce la următoarele beneficii: * crește rezistența pentru o perioadă mai lungă de timp * crește timpul până la epuizare * îmbunătățește rezistența cardiorespiratorie.

3. Îmbunătățește rezistența musculară la persoanele cu insuficiență cardiacă

Un studiu din 2016 a constatat că consumul a 70 ml de suc de sfeclă roșie în fiecare zi, după o săptămână, a îmbunătățit rezistența la efort la persoanele în vârstă cu insuficiență cardiacă. Studiul a observat că rezistența a crescut cu 24%.

4. Ajută la menținerea unei greutăți sănătoase

Sucul pur de sfeclă roșie este sărac în calorii și fără grăsimi. Sucul este o alegere excelentă pentru smoothie-ul de dimineață, o sursă de energie și nutrienți benefici. Rețineți că este bogat în zaharuri naturale.

5. Previne cancerul

Sfecla își obține culoarea bogată din betalaine, care sunt antioxidanți solubili în apă. În plus, sfecla conține și alte flavonoide și compuși polifenolici care au proprietăți antioxidante și antiinflamatorii. Betalainele și alți antioxidanți pot ajuta la găsirea și distrugerea radicalilor liberi, sau a moleculelor instabile din organism care, în cantități mari, pot promova inflamația și pot crește riscul de cancer.

6. Ajută în timpul chimioterapiei

Alte studii relevă că sucul de sfeclă roșie are potențiale proprietăți chimioprotectoare. Acest lucru înseamnă că poate ajuta la reducerea efectelor secundare și a daunelor provocate organismului de chimioterapie.

7. Sursă bună de potasiu

Sfecla roșie este o sursă bună de potasiu, un mineral și un electrolit care ajută nervii și mușchii să funcționeze corect. Consumul de suc de sfeclă cu moderație ajută la menținerea unui nivel optim de potasiu. Nivelurile scăzute de potasiu din organism duc la oboseală, slăbiciune și crampe musculare. Nivelurile foarte scăzute de potasiu pot duce la ritmuri cardiace anormale care pun viața în pericol. Nivelurile prea ridicate de potasiu pot duce la simptome similare. Persoanele cu boală cronică de rinichi pot avea nevoie să urmeze o dietă săracă în potasiu.

8. Sursă bună de alte minerale

Corpul dumneavoastră nu poate funcționa corect fără minerale importante. Unele dintre ele îți stimulează sistemul imunitar, iar altele susțin sănătatea oaselor și a dinților.

În plus față de potasiu, sucul de sfeclă roșie oferă:

  • fier
  • magneziu
  • mangan
  • sodiu
  • zinc
  • cupru
  • seleniu.

9. Sursă bună de acid folic

Acidul folic este o vitamină B care ajută la prevenirea defectelor tubului neural, cum ar fi spina bifida și anencefalia. În plus, reduce riscul de naștere prematură. Sucul de sfeclă roșie este o sursă bună de acid folic, motiv pentru care este recomandat femeilor însărcinate.

10. Bună pentru ficat

Conform studiilor pe animale, antioxidantul betaina ajută potențial la prevenirea sau reducerea depunerilor de grăsime în ficat. De asemenea, betaina poate ajuta la protejarea ficatului de toxine.

CITEȘTE ȘI: Sfecla roşie, un deliciu care îţi întăreşte imunitatea. Cum se prepară în post

Depozitele de grăsime din ficat pot duce la o afecțiune cunoscută sub numele de boala ficatului gras non-alcoolic din cauza:

  • o alimentație deficitară
  • consumul excesiv de alcool
  • expunerea la substanțe toxice
  • sedentarismul.

11. Scade colesterolul

Dacă aveți colesterolul ridicat, includeți în dieta dumneavoastră suc de sfeclă roșie. Acesta conține betanină, care reduce colesterolul „rău” LDL, potrivit actualno.com.

Comentarii: