SANATATE

Remediile chinezești care tratează tulburările glandei tiroide

Chinezii consideră că boala este un semnal care te ajută să conștientizezi unde ai greșit. După ce ai aflat, încearcă rapid să îndrepți această greșeală!

Componentele vieții moderne – stres, oboseală, pierderea în greutate, nervozitatea – par stări obișnuite, însă semnalele transmise de ele ne avertizează asupra unor dereglări posibile ale glandei tiroide care, netratate, pot produce complicații grave și de durată.

Ce este glanda tiroidă

Glanda tiroida este cea mai mare glandă a sistemului endocrin (5-6 g la nou-născuți și 15-18 g la adulți). Ea secretă hormonii T3 și T4, cu rol termogenetic și de stimulare a metabolismului. Cei care au probleme cu tiroida suferă de frig, au intoleranță la căldură și probleme de greutate. Dacă nu se tratează corespunzător, poate fi afectat și sistemul cardiovascular.

Hormonii tiroidieni sunt esențiali pentru promovarea creșterii și dezvoltării, în special la copii, și pentru menținerea homeostaziei corpului prin reglarea producției de energie și generarea de căldură, potrivit doc.ro.

Glanda tiroidă este unică prin modul în care stochează cantitățile considerabile de hormoni sintetizați înainte de a le secreta, niciuna dintre celelalte glande endocrine nu stochează hormonii într-o altă formă pentru eliberarea ulterioară.

Când urmează să fie eliberate, T3 și T4 se desprind de tiroglobulină și pătrund în fluxul sangvin. În sânge, totuși, ele sunt transportate de proteinele plasmatice și circulă ca un complex hormon-globulină.

Deși glanda tiroidă produce mai mult T4 decât T3, T3 are afinitate mai mare pentru receptorul hormonilor tiroidieni. Astfel, cantitatea mică de T4 care pătrunde în țesuturile țintă este de obicei convertită în T3, care este considerat principalul hormon tiroidian. Hormonii tiroidieni ajută la reglarea ratei metabolice a tuturor celulelor, precum și a proceselor de creștere celulară și diferențiere a țesuturilor.

CITEȘTE ȘI: Tiroida, ‘bateria’ întregului corp: Cum să o ‘resetezi’, pentru a-ţi activa metabolismul

Afecțiunile tiroidei cel mai des întâlnite

Hipotiroidia

Tiroida produce o cantitate mică de hormoni.

Simptome: oboseală, dificultate la înghițire, intoleranta la frig, răgușeală sau voce mai groasă, constipație, scăderea ritmului cardiac, creștere în greutate, piele uscată, în special pe coate și pe genunchi.

Hipertiroidie

Apare când glanda tiroidă produce hormoni tiroidieni în exces, forțând totodată și accelerarea funcțiilor organismului.

Simptome: tremurături ale mâinilor, respirație greoaie, agitație, căderea părului, transpirații abundente, piele umedă și roșie care prezinta mâncărimi, balonări, scădere în greutate, diaree, palpitații, ochi exoftalmici (bulbucați).

Tratamentul bolilor glandei tiroide

În medicina tradițională chineză, specialiștii, împreună cu pacienții, caută să descopere factorul psihic responsabil de declanșarea bolii, ca abia apoi să înceapă procesul de vindecare. În paralel, pacientul urmează tratamentul medicamentos pentru reglarea activității glandei tiroide. În cazul apariției nodulilor, se recomandă injectarea unei substanțe radioactive, extirparea ei sau tratamentul cu iod radioactiv.

Remedii chinezești

Medicina tradițională chineză folosește frunzele, rădăcinile, tulpinile, florile și semințele plantelor pentru tratamentul bolilor; acestea sunt transformate în decocturi (lichide obținute prin încălzire sau fierbere), granule sau pulberi. Plantele medicinale pot fi folosite singure sau combinate în ceea ce se numesc formule.

Remedii chinezești în hipertiroidie

Mai multe simptome hipertiroidiene, cum ar fi palpitațiile inimii, hiperactivitatea generală (psihică și fizică), transpirația excesivă, apetitul crescut, aversiunea față de căldură și, în cazuri mai severe, pierderea mușchilor, sunt caracteristice sindromului deficienței yin.

Prin urmare, medicii chinezi prescriu rădăcină de rehmannia și Buberic (Scrophularia Nodosa) plus ophiopogon (iarba cu flori de crin).

În unele cazuri, fructele de litchi pot fi utilizate. Pentru a calma agitația, se folosesc ierburi sedative precum zizyphus (curmalul chinezesc) și tulpina polygonum.

Pot fi consumate și cruciferele (broccoli, varza și toate legumele din această familie), porumbul (un bun antiinflamator). În cazul în care sunt instalate următoarele simptome: oboseală generalizată, somn excesiv, îngrășare, căderea părului, atunci alimentele sus amintite nu sunt recomandate sau se limitează consumul lor.

Remedii chinezești hipotiroidie

Tratamentul de bază pe bază de plante pentru hipotiroidism este administrarea de tonice qi și yang. De exemplu, 19 cazuri de hipotiroidism de diverse cauze au fost tratate timp de două până la patru luni cu un comprimat tiroidian conținând Codonopsis Pilosula și Astragalus pentru a tonifica qi-ul și epimedium și curculigo pentru a tonifica yang.

Potrivit oamenilor de știință, remediile chinezești au îmbunătățit simptomele clinice, au redus colesterolul și nivelul hormonilor care stimulează tiroida și au crescut T3 și T4. Adăugarea de tiroxină (la 60 mg/zi) a dat rezultate și mai bune.

Pentru tiroida cu activitate scăzută, se recomandă: alge brune, usturoi și ovăz (consum moderat). Plantele care se pot consuma fără risc sunt: passiflora, melissa și lavanda.
Pentru persoanele cu tiroida obosită și care se adaptează greu schimbărilor climatice se recomandă: coacăze, gingseng și fructele de mare (bogate în iod).

Abordarea vindecării în medicina chineză

Sistemul practicilor energetice tradiționale chinezești are o experiență de mii de ani, care permite îmbogățirea vieții în aceste perioade în care totul se derulează cu o viteza maximă și în care oamenii au nevoie de o bună sănătate, dar și de echilibru interior (sistemul practicilor energetice tradiționale chinezești). În medicina tradițională chineză, disfuncțiile tiroidei sunt adesea tratate și cu plante.

CITEȘTE ȘI: Şi bărbaţii au probleme cu tiroida: Care sunt semnele care trebuie să te îngrijoreze

Atenție! Acestea nu sunt un înlocuitor pentru medicamentele convenționale și chiar se recomandă consultarea medicului curant înainte de utilizarea lor.

Acestea sunt:

  • rădăcina de echinacea, pentru tiroida hiperactivă;
  • ghimbir proaspăt (zinc, potasiu, magneziu);
  • urzica – îmbunătățește funcția tiroidei;
  • rădăcină de lemn-dulce – hipotiroidism;
  • primula (uleiul) – hipotiroidism.

În concluzie, pentru vindecarea afecțiunii, trebuie mers la rădăcină problemei. Aceste probleme pot avea și următoarele 3 cauze:

  • toxinele (mercurul din pește, pesticidele)
  • glutenul-afectează negativ pereții intestinelor și absorbția nutrienților esențiali (seleniu)
  • digestia deficitară

Mulți oameni sunt tentați să privească neîncrezători aceste afirmații mai puțin obișnuite, dar cei care sunt deschiși la aceste alternative și găsesc susținere în medicina tradițională chineză și anume în terapiile naturiste vechi de 5.000 ani, înțeleg un lucru și anume: cel mai dificil examen, în viziunea lor, curgerea vremii și folosirea terapiilor cu plante, acupunctura, fitoterapia, biorezonanța au menținut sănătatea oamenilor și au tratat boli la peste 1,5 miliarde de locuitori. Chinezii pun preț pe zestrea de energie a corpului omenesc și circulația acestei energii prin meridianele corpului uman.

Comentarii: