SANATATE

Renumitul neurolog Vlad Ciurea recomandă: Băutura cu care să-ți începi ziua

Foto: Pinterest.com

Prima băutură pe care trebuie să o consumăm dimineaţa este un pahar de apă la temperatura camerei, recomandă neurochirurgul Alexandru-Vlad Ciurea, doctor în ştiinţe medicale şi profesor universitar. Medicul nu recomandă însă cafea după ora 17.00, „doar ca să rezistăm mai mult”.

„Câteva recomandări pentru creier (şi întregul organism):

Trezirea să fie cât mai de dimineaţă.

Ora de culcare ideală: 21.30. Seara, să rememorăm ce am făcut în ziua respectivă şi să planificăm ce facem mâine.

Primul lucru de făcut dimineaţa: de respirat aer curat în faţa geamului deschis.

CITEȘTE ȘI: Calcifierea glandei pineale: Afecțiunea care îți afectează creierul – Cum se manifestă

Prima băutură – un pahar de apă la temperatura camerei. Apoi, ceva dulce: dar nu zahăr, ci fruct sau ciocolată.

Micul dejun. Fără grabă, fără ştiri cu accidente, fără telefon. Ne încarcă negativ. Recomand să ascultăm muzică.

La prânz, nu foarte multă mâncare. Celula nervoasă vrea fructe şi legume proaspete, dar nu din cele importate, şi vitamina E (cel mai mare protector împotriva Alzheimer) – pe care o găsim în nuci, seminţe, migdale, alune, piersici, peşte slab, sunt foarte multe.

Seara: o friptură şi un pahar de vin. Pledez pentru peşte. Alcoolul în exces afectează centrii nervoşi!”, a explicat neurochirurgul Vlad Ciurea, într-o postare pe o reţea de socializare.

Neurochirurgul atrage atenţia şi asupra unui fenomen tot mai frecvent care apare în organism ca urmare a suprasolicitării. „Vrem – sau ni se cer – prea multe lucruri din câte avem nevoie să facem. Ne-am obişnuit să muncim foarte mult, să „întindem” timpul pentru performanţe de scurtă durată.

Nu se poate ca unei persoane să îi dai în acelaşi timp cinci comenzi, că se pierde. Apare acest fenomen de epuizare nervoasă, foarte frecvent în zilele noastre. Se numeşte nevroză de suprasolicitare sau, simplu, oboseala creierului. Trebuie să le luăm pe rând, fiecare lucru la timpul lui. Dar orice lucru îl începi, du-l până la capăt. Pentru că acţiunile neterminate rămân în creier, ca nişte reziduuri”, a subliniat Vlad Ciurea, într-o altă postare.

CITEȘTE ȘI: Elimină nervozitatea, insomniile, oboseala şi problemele digestive – Produsul apicol care echilibrează sistemul digestiv și are grijă de creier

Medicul nu recomandă băutul cafelei după ora 17.00. ”Nu recomand să bem cafea după ora 17.00, doar ca să rezistăm mai mult. Să nu uităm că una dintre cauzele bolii Alzheimer este chiar această suprasolicitare a creierului. Trebuie să îi dăm creierului ce îi place, în funcţie de fiecare dintre noi şi micile lui momente de relaxare. Aşa cum dăm stomacului un desert, o prăjiturică”, a mai scris neurochirurgul Alexandru-Vlad Ciurea, doctor în ştiinţe medicale şi profesor universitar.

Comentarii: