NUTRITIE

Renunţă la shake-uri şi batoane proteice! Combinaţia simplă care te energizează şi îmbunătăţeşte ritmul cardiac

Cercetătorii iranieni au descoperit că laptele poate fi un bun înlocuitor al shake-urilor din comerţ. Un pahar de laptele şi cacao energizează corpul, creşte rezistenţa cu aproximativ şase minute mai mult decât un shake proteic, îmbunătăţeşte ritmul cardiac şi nivelurile de acid lactic, vinovat pentru crampele musculare.

Oferta de shake-uri şi batoane proteice a început să fie tot mai diversificată iar industria a căpătat o tot mai mare notorietate în rândul iubitorilor de sport. Din dorinţa de a-şi creşte masa muculată, cei care merg la sală sunt dispuşi să încerce orice le promite ca îi va ajuta să-şi tonifice corpul.

Preţurile şi aromele de pe piaţă sunt dintre cele mai diversificate, insă puţini stiu ca există o opţiune mult mai ieftină şi la îndemână, scrie The Independent.

CITEȘTE ȘI: Vrei să ai un corp tonifiat, dar îți este lene să mergi la sală? Patru exerciții fizice simple eficiente

După un îndelung studiu, cercetătorii de la Universitatea din Yazd, Iran, au aflat că un pahar de lapte şi cacao nu numai că energizează corpul, creşte rezistenţa cu aproximativ şase minute mai mult decât un shake proteic, dar îmbunătăţeşte ritmul cardiac şi nivelurile de acid lactic, vinovat pentru crampele musculare.

Cercetatorii au analizat 12 studii in care subiectilor li s-a dat spre consum lapte şi cacao după ce au terminat curse de ciclism sau alergat. Acestora le-au fost analizate ulterior ritmul cardiac, nivelul acidului lactic şi senzaţia de oboseală.

„Combinaţia de lapte şi cacao este o opţiune ieftină, delicioasă şi plăcută pentru recuperare şi oferă efecte similare sau superioare în comparaţie cu băuturile pe care le găsim în comerţ“, a spus autorul studiului Dr. Amin Salehi-Abargouei.

Proteinele din lapte (zerul şi cazeina) sunt asimilate de organism în proporţie de 97 la sută, fiind metabolizate de patru ori mai uşor decât alte tipuri de proteine. În schimb, zerul rezultă în procesul de preparare a diferitelor tipuri de brânzeturi. Acesta conţine vitamine din complexul B, calciu, potasiu şi iod. Zerul poate fi băut şi ca atare, fiind recunoscut pentru efectul său revigorant.

CITEȘTE ȘI: PERICOLELE din sala de fitness! Ce echipament are cei mai mulţi microbi

Prin urmare, se recomandă după efort fizic susţinut, fiind un aliment ideal pentru întărirea muşchilor.

Oamenii de ştiinţă americani de la Universitatea din Tennessee au constatat că persoanele supraponderale care consumă trei pahare cu lapte zilnic reuşesc mult mai uşor să elimine grăsimea din jurul taliei decât restul. În procesul de ardere a grăsimilor sunt implicate, pe lângă calciu, şi proteinele din compoziţia laptelui.

Comentarii: