SANATATE

Riscul de a lua coronavirus în scara blocului – Care locuri sunt mai periculoase

stiridecluj.ro

Evită pe cât posibil locurile din scara blocului pe care pun mâna toți locatarii. Evită întrerupătoarele, liftul sau balustrada scării. Sunt locuri pe care nu le igienizează nimeni, doar cu mici excepții. Iar aici crește foarte mult riscul de a te îmbolnăvi de Covid-19 de la persoanele contagioase care le-au atins.

1. Butoanele de la interfon

Chiar de la intrarea în bloc, interfonul este cel mai folosit lucru, pe lângă mânerele de la ușă. Folosește cheia, dacă este posibil, și evită să pui mâna pe butoanele interfonului. Dacă nu poți evita acest lucru, folosește o bucată de șervețel sau igienizează-te imediat pe mâini, înainte de a pune mâna pe clanța de la propria ușă, recomandă libertateapentrufemei.ro.

CITEȘTE ȘI: Cum să-ți arajezi apartamentul în care stai în chirie fără a avea probleme cu proprietarul

2. Mânerele și clanțele de la uși

Ușa de la intrarea în bloc este și ea un adevărat focar de infecție și un risc nu doar din cauza coronavirusului. Pe mânerul acestei uși pe care pune mâna toată lumea, unii mai curați, alții mai puțin curați, proliferează tot felul de microbi și bacterii. De aceea, este bine să te igienizezi pe mâini, după ce ai deschis ușa de la bloc, înainte să intri în casă.

3. Balustrada din scara blocului

Ați văzut vreodată femeile de serviciu să curețe cu dezinfectant balustrada? Sunt cazuri foarte rare, din păcate. Chiar dacă se spală pe jos și se spală geamurile de pe scară, balustrada este mai mereu uitată. Poți urca scările și fără să pui mâna pe ea! Iar, dacă ai nevoie să te sprijini, nu uita să cureți mâinile înainte să intri în casă.

4. Ghena

Multe blocuri sunt prevăzute cu ghene care, să recunoaștem, oricât ar fi de comode, sunt o sursă masivă de infecție. Clanța de la ușă, ușa propriu zisă a ghenei sunt focare de bacterii și microbi, mai ales acolo unde vecinii nu sunt atenți și aruncă gunoiul oricum.

CITEȘTE ȘI: Cum să scapi de mirosurile urâte din casă cu ajutorul unui ingredient aflat în orice gospodărie

5. Liftul

Evită pe cât posibil folosirea liftului și acasă, și la serviciu, dacă nu stai la etaje superioare și poți folosi scările.

Dacă o persoană contagioasă a folosit liftul, a tușit sau a strănutat cu numai câteva minute înainte să îl folosești și tu, șansele să te infectezi cu noul coronavirus sunt foarte mari pentru că vei inspira picăturile ei de salivă încărcate de microbi.

În cazul în care nu poți evita liftul, folosește masca și nu o da jos până nu ajungi la ușa ta, în scara blocului.

Orice măsură de prevedere, cât de mică, te poate salva de această boală imprevizibilă, pe care trebuie să o oprim cu toții!

Comentarii: