NUTRITIE SANATATE

Roiniţa, una dintre cele mai eficiente plante medicinale: Lista beneficiilor şi modalităţi de întrebuinţare

paradisverde.ro

Roinita este o planta perena care are un miros puternic de lamaie. Denumirea stiintifica este Melissa officinalis, asa ca uneori mai este numita si „melisa”. Ea provine din aceeasi familie din care face parte si menta si are numeroase beneficii pentru sanatate.

Cele mai folositoare parti ale plantei sunt funzele. Poti folosi frunzele cu aroma de lamaie pentru a prepara un ceai, pentru a da savoare preparatelor culinare si pentru a tine la distanta insectele. Beneficiile plantei de roinita nu se opresc aici, iar aceasta este folosita in multe tari in scop medicinal.

Roinita protejeaza impotriva problemelor inimii si ale ficatului

Doua mecanisme extrem de studiate ale remediilor din roinita sunt legate de capacitatea acestei plante de a proteja inima si ficatul, scrie doc.ro.

Uleiul esential de roinita poate, de fapt, sa scada valoarea trigliceridelor1 si, totodata, poate sa imbunatateasca sinteza colesterolului in ficat. Acelasi studiu1 pe animale din 2012 a scos la iveala aceste rezultate si in aceeasi cercetare s-a aratat ca inhalarea uleiului esential de roinita reduce unii dintre factorii care pot duce la o dezvoltare perpetua a celulelor canceroase hepatice.

CITEȘTE ȘI: Soluţia naturală pentru o fiere sănătoasă: Amestecul de plante recomandat de specialişti

Reduce tensiunea arteriala si protejeaza inima

Un alt beneficiu al remediilor din roinita are legatura tot cu functionarea inimii, iar oamenii de stiinta spun ca planta ar putea fi capabila sa protejeze inima de diverse tipuri de leziuni sau degradari. Cercetatorii2 au administrat un extract oral din planta roinita la animale, in cadrul unui studiu din 2016. Acest extract a dus la o reducere a ritmului cardiac si la o scadere a tensiunii arteriale si, cand a fost administrat in doze mai mici, a indicat o rezistenta fata de anumite afectari sau degradari ale muschiului inimii.

Un aliat cu proprietati antivirale

Extractul de roinita (Melissa officinalis) ar putea avea un efect antiviral asupra virusului herpes simplex, spun oamenii de stiinta. Un studiu3 a indicat faptul ca uleiul de roinita impiedica virusul ce provoaca herpesul sa penetreze celulele. Persoanele care vor sa foloseasca acest remediu din roinita ar trebui sa aplice uleiul diluat pe leziunea cauzata de virusul herpes simplex, cu un betisor steril de urechi, de trei sau de patru ori pe zi, pentru a obtine cele mai bune rezultate.

Uleiul de roinita ar putea fi un aliat si pentru diabetici

Uleiul esential de Melissa officinalis ar putea ajuta persoanele cu hiperglicemie, potrivit unui studiu4. Cercetatorii au descoperit ca uleiul esential de roinita a incurajat celulele sa consume glucoza. Testul a fost efectuat in laborator, nu pe oameni, insa studiul sugereaza ca uleiul ar putea fi benefic pentru concentratia de glucoza din sange, cand o persoana il foloseste intr-un difuzor de aromaterapie sau cand il aplica pe piele.

Roinita poate ajuta in caz de insomnie si alte tulburari ale somnului

Combinarea frunzelor de roinita cu valeriana poate sa ajute la calmarea starilor de neliniste si la ameliorarea unor tulburari de somn, asa cum este insomnia. Cercetatorii au descoperit in cadrul unui studiu5 din 2006 o ameliorare cu 70-80% a simptomelor (stari de neliniste, dificultatea de a adormi sau de a ramane adormit) in cazul copiilor la care s-a administrat o doza combinata (din cele doua plante). Atat cercetatorii, cat si parintii copiilor care au participat la studiu au raportat ca roinita este un bun tratament sau un foarte bun tratament, insa chiar si asa, oamenii de stiinta spun ca sunt necesare mai multe cercetari pentru a valida aceste rezultate.

Daca suferi de insomnie ori iti este greu sa adormi, poti sa apelezi la un medic fitoterapeut, care iti va da mai multe informatii despre ceaiul de roinita. De exemplu, poti bea o cana de ceai sau infuzie de roinita cu valeriana, inainte de culcare.

CITEȘTE ȘI: Vitamina mai puţin cunoscută care ajută la vindecarea mai multor boli. În ce plante se găseşte

Poate trata starile de greata

Avand in vedere ca are un impact asupra sistemului digestiv, roinita poate sa ajute si la ameliorarea starilor de greata. O analiza din 2005 a avut in vedere rezultatele mai multor studii efectuate asupra proprietatilor roinitei, iar cercetatorii au descoperit ca planta poate fi utila in tratarea simptomelor gastrointestinale, cum ar fi greata. Multe studii, insa, au avut in vedere roinita folosita in combinatie cu alte plante medicinale, asa ca daca ai des stari de greata, intreaba medicul daca un ceai de roinita te-ar putea ajuta. In cazul in care medicul iti spune ca nu este contraindica, poti sa bei o cana de ceai de roinita la primele semne ale starii de greata.

Cum prepari un ceai de roinita

Cel mai important este sa discuti cu un medic fitoterapeut inainte de a lua remedii din roinita ori inainte de a bea infuzie de roinita. Daca acesta iti recomanda planta, poti sa o prepari sub forma de ceai. Ai nevoie de 1 sau 2 linguri de frunze uscate de roinita, pe care le prepari la o cana de apa, clocotita. Dupa ce au infuzat, le strecori. Poti bea 1 sau 2 cani pe zi, dupa ce ai mancat. Uneori, poti bea un ceai de roinita si seara, inainte de culcare.

Comentarii: