Dacă vrei să obții mâncăruri gătite perfect și deserturi apetisante pentru cei dragi, este importantă cunoașterea și folosirea corectă a funcțiilor cuptorului în care prepari hrana, indiferent dacă este vorba de coacerea pâinii sau de prepararea deserturilor delicate.
CITEȘTE ȘI: Rețete gustoase și sănătoase cu legume la cuptor – Exquis
Rolul ventilației cuptorului și modul în care trebuie folosită
În timpul gătirii, alimentele eliberează vapori, ceea ce împiedică formarea unei cruste rumenite și apetisante și strică preparatele care au nevoie de o textură crocantă.
Ventilația elimină umiditatea excesivă care se formează în interior.
Prin menținerea unui flux constant de aer, cuptorul cu ventilație ajută la evaporarea rapidă a umidității, permițând alimentelor să se rumenească uniform și să-și păstreze structura.
De asemenea, ventilația contribuie la reducerea timpului de gătire.
Prin circularea eficientă a aerului cald, temperatura în cuptor este constantă și uniformă, ceea ce duce la o gătire mai rapidă a alimentelor, față de cuptoarele tradiționale.
Rolul ventilației cuptorului și modul în care trebuie folosită
Iată situațiile în care este recomandată ventilația cuptorului:
- Gătirea diferitelor tipuri de carne. Indiferent că este vorba despre friptura de vită suculentă, de pieptul de pui crocant sau de peștele proaspăt, distribuirea uniformă a căldurii te asigură că fiecare bucată este gătită perfect, având o crustă aurie și o textură fragedă.
- Gătitul alimentelor care trebuie să aibă o textură crocantă. Cartofii, legumele și pizza cu crustă subțire ies perfect, când se folosește ventilația, care asigură un mediu de coacere uscat, prin evaporarea rapidă a umidității.
- Mâncărurile preparate în vase și tăvi acoperite cu folie sau capac pot beneficia de ventilația cuptorului. Ele se vor găti mai repede și, prin urmare, cu un consum de energie redus.
- Procesul de rumenire, precum și cel de deshidratare a alimentelor, se bazează pe eliminarea rapidă a umidității, ventilația fiind extrem de utilă și în aceste cazuri.
- În ce privește deserturile, folosirea acestei funcții se dovedește a fi cheia pentru obținerea unor preparate de excepție. Tarte, plăcinte cu foietaj, biscuiți, fursecuri și eclere, toate sunt coapte uniform și rapid, rezultând produse de patiserie dulci sau sărate, cu o crustă crocantă și un interior moale.
Pentru a menține sistemul de ventilare în stare optimă, este recomandat să efectuezi o curățare completă cel puțin o dată pe lună, în funcție de frecvența de utilizare a cuptorului.
Comentarii: