NUTRITIE

Salata în alcătuirea meniului

jocooks.com

Salata a fost considerată mereu un fel opțional, adică modest, complementar.

Astăzi, aspectul ei s-a schimbat, dar este încă atât de legată de imaginea salatei verzi și a roșiilor servite drept garnitură încât o salată puțin diferită se numește în general sălățoaie, fiindcă merită să fie denumită printr-un augmentativ.

CITEȘTE ȘI: Combinația de gusturi care face o salată specială

Salata în alcătuirea meniului

În Răsărit, salata a avut întotdeauna locul ei ca fel de mâncare, iar în Franța este adesea un aperitiv în toată regula.

A pregăti o salată demnă de acest nume cere muncă, asemenea oricărui alt preparat complex.

Dacă salata este considerată un preparat de sine stătător, este eliberată de rolul inferior de garnitură legată de felul doi și poate fi introdusă separat în meniu.

Ca aperitiv, se poate pregăti mai ales cu zarzavaturi ce pot fi crude, dar și pregătite.

Condimentul va fi o simplă vinegretă sau un sos mai elaborat cu muștar de Dijon.

Dacă vreți să introduceți un element nonvegetarian, selectați-l potrivit cu felul respectiv.

Puteți alege somon sau alt pește afumat, fâșiuțe subțiri de pește crud ori cubulețe de file de pește fiert, chiar și caracatiță, fiartă la rândul ei și tăiată bucățele.

Salata în alcătuirea meniului

Ca prim fel, puteți pregăti o salată bogată în amidon, de exemplu cu cartofi sau paste ori orez amestecate cu zarzavat.

În acest al doilea caz nu e de preferat să folosiți condimente acre, adică oțet sau lămâie, care nu se armonizează bine mai ales cu pastele.

Puteți folosi însă un pesto ușor, un sos cu ierburi aromatice și de capere, sau puteți adopta ingredientele din carbonara, dacă salata e  sălbatică sau amăruie.

CITEȘTE ȘI: Salata ideală: Conține țelină, mere, morcovi si sfeclă roșie – Are grijă de inima și stomacul tău

Tot ca prim fel se poate inventa o salată cu legume fierte și orez sau paste scurte.

Salatele pot avea însă și rol de felul doi, amestecând ingredientele bogate în proteine cu un singur ingredient bine determinat care să se amestece cu verdețurile.

Comentarii: