SANATATE

Sănătatea plămânilor: Regulile de care trebuie să ții cont

Luna noiembrie a fos desemnată „Luna sănătății plămânilor”, deoarece este și Luna de Luptă Împotriva Cancerului Pulmonar, la care se adaugă și alte trei date importante: Ziua Mondială a Pneumoniei (12 noiembrie), Ziua Mondială a BPOC (17 noiembrie) și Ziua Națională fără Tutun (18 noiembrie).

Cu această ocazie, medicii atrag atenția asupra unei afecțiuni ajunsă pe locul 3 în topul cauzelor de deces din întreaga lume: bronhopneumopatia obstructivă cronică (BPOC).

Sănătatea plămânilor și BPOC-ul: 8 pași de urmat

1. Nu uita să faci mișcare!

Mulți pacienți devin mai sedentari după un diagnostic de BPOC. O viață activă crește calitatea vieții și scade atât spitalizările, cât și mortalitatea, potrivit doctorulzilei.ro.

CITEȘTE ȘI: Testul care îți poate arăta cât de bine îți funcționează plămânii

2. Nu uita să iei tratamentul!

Pacienții cu BPOC trebuie să-și ia tratamentul în mod corect.

3. Ai grijă la alimentație!

Menținerea unei greutăți corporale normale este importantă la pacienții cu BPOC. Suplimentarea nutrițională la pacienții malnutriți poate provoca creșterea în greutate și poate aduce îmbunătățiri.

4. Nu uita sa mergi la control cu regularitate!

Păstrează legătura cu medicul curant și mergi periodic la control pentru o evaluare a tratamentului.

5. Vaccinează-te!

Vaccinările pot reduce bolile grave și decesele în BPOC, fie că vorbim despre COVID-19 sau despre alte infecții respiratorii. În plus, s-a demonstrat că vaccinările reduc exacerbările.

6. Realibitarea pulmonară.

Reabilitarea pulmonară ajută la îmbunătățirea simptomelor și calității vieții, dar și la menținerea unei implicări fizice și emoționale a pacienților în activitățile de zi cu zi. În zonele în care programele de reabilitare pulmonară nu sunt disponibile, pacienții pot apela la plimbări pe jos sau pe bicicletă staționară.

CITEȘTE ȘI: Cum să îți cureți plămânii de mucus și toxine în mod natural

7. Redu expunerea la substanțe toxice!

Fumul de tutun, poluanții aerului din interior și exterior, precum şi substanțele toxice sunt toţi factori de risc pentru BPOC.

8. Încearcă să reduci riscul de COVID!

Pacienții cu BPOC trebuie să fie stricți în adoptarea măsurilor de prevenire a infecției cu COVID-19. Distanțarea socială, purtarea măștii de protecție, spălatul pe mâini și vaccinarea sunt extrem de importante.

Comentarii: