Nu eşti român dacă nu eşti fan sarmale. Sarmalele sunt nelipsite de pe mesele românilor de sărbători, la nunţi sau evenimente importante. Oricât ar fi meniul de sofisticat şi omul de snob, pe lângă caviar sau delicatese high class, tot trebuie să fie şi o sărmăluţă în farfurie.
Dar nu se pricepe toată lumea la sarmale şi nu doar împachetatul e problemă. Am găsit noi o reţetă de sarmale tradiţionale de porc şi vită în foi de varză acră, încercată şi foarte reuşită.
Citeşte şi: Alimentele despre care NU ȘTIAI că au GLUTEN
Ingrediente pentru sarmale cu carne în foi de varză acră:
– 400 gr de carne de porc tocată
– 300 gr de carne de vită tocată
– 2 cepe
– 2 pumni de orez
– 3 linguri de bulion de roşii
– 1 legatură de mărar
– 1,5 kg de varză acră
– piper macinat
– 6-7 boabe de piper
– 2 foi de dafin
- cimbru uscat
- 200 gr de slănină afumată (sau orice fel de afumatură)
Citeşte şi: Care este cea mai bună BRÂNZĂ din lume
Cum se prepară sărmăluţele tradiţionale
Se curăţă ceapa şi se toacă mărunt, după care se pune la călit în puţin ulei, la foc mic şi într-un vas acoperit, până când devine sticloasă. Se adaugă orezul ţinut în prealabil câteva minute în apă rece si 1 lingura de bulion. (Orez se pune cam 2/3 de cescuta). Se lasă la foc mic 2 minute, amestecând mereu. Se adaugă o lingură de bulion şi se mai lasă pe foc 2 minute. Într-un lighean sau castron mai mare se pune carnea, împreună cu ceapa şi orezul cu bulion călite mai devreme, 1/4 de linguriţă de piper măcinat, 1/2 linguriţă de cimbru uscat, mărarul tocat mărunt. Se amestecă bine. Dacă varza este sărată, nu puneţi sare, iar dacă este prea sărată, lăsaţi-o în apă caldă cel puţin o oră înainte de a fi folosită.
După ce aţi pregătit carnea, desprindeţi frunzele de varză de pe cotor, tăiaţi nervurile mai groase, puneţi foaia de varză în palmă, luaţi carne cu o lingură şi rulaţi foaia de varză în jurul cărnii, având grijă să acoperiţi cu varză şi capetele sărmăluţei, pentru a nu ieşi carnea. Sărmaluţele astfel pregătite se pun într-o cratiţă destul de încăpătoare, una lângă alta, în forma circulară. Pe fundul cratiţei puneţi în prealabil o lingură de ulei, 2-3 frunze întregi de varză şi un strat de 1 cm de varză tocată mărunt. După ce terminaţi de făcut un strat de sarmale, puneţi deasupra lor o lingură de bulion diluat într-o ceşcuţă de apă şi câteva bucăţi de afumatură. Printre sarmale rupeţi şi 2 foi de dafin uscat. Continuaţi apoi cu încă un strat de sarmale, apoi afumatură şi din nou sarmale, până când le terminaţi. Deasupra ultimului strat de sarmale puneţi un strat de 1 cm de varză tocată mărunt şi imprăştiaţi înca o lingură de bulion. Completaţi cu apă până când aceasta depăşeste cu câţiva cm sarmalele. Se acoperă cratiţa şi se pune la fiert la foc mijlociu cam 40 de minute.
Se verifică din când în când să nu scadă prea mult apa şi se completează când este nevoie. După aceea se dă focul mic şi se mai lasă până când sunt gata, cel puţin înca o oră. Practic trebuie să scoateţi o sarmaluţă pe o farfurie şi să o gustaţi, varza trebuie să fie bine fiartă.
Dacă doriţi, puteţi să le fierbeţi la cuptor, dar va dura ceva mai mult, minim 2-3 ore. Vor fi însă mai gustoase.
Comentarii:









