NUTRITIE SANATATE

Schimbări mici, dar cu impact: Ce alimente te ajută să ţii nivelul colesterolului sub control

csid.ro

Atunci cand medicul tau ti-a explicat ca, in urma analizelor de sange, ai colesterolul total mare, este bine sa incepi sa iei deja anumite masuri, care sa te ajute sa mentii valorile cat mai scazute. In acest sens, trebuie sa faci anumite schimbari in alimentatia ta, pentru a reduce colesterolul marit.

Prin faptul ca faci schimbari in ceea ce priveste alimentele pe care le mananci zilnic, vei putea sa reduci valoarea colesterolului si sa imbunatatesti compozitia acelor grasimi (lipoproteine) care circula prin sangele tau.

Fructele si legumele proaspete, cerealele integrale si grasimile „bune” fac parte dintr-o alimentatie sanatoasa, insa anumite alimente sunt considerate indeosebi benefice, pentru ca sunt acei aliati de care organismul tau are nevoie pentru a scadea nivelul de colesterol.

Explicatia este simpla: unele dintre alimentele care scad colesterolul iti asigura o doza buna de fibre solubile, care se „leaga” sau se „lipesc” de colesterol si de precursorii sai in sistemul digestiv si care ii elimina din corp, inainte ca aceste substante sa ajunga in fluxul sanguin, scrie doc.ro.

Alte alimente iti asigura grasimi polinesaturate, care scad in mod direct colesterolul LDL, pe care il mai numim colesterol „rau”.

CITEȘTE ȘI: Beneficiile incredibile ale ceaiului de salvie: Reglează colesterolul, glicemia, combate infecțiile și nu numai

Iata cateva alimente care te ajuta, deci, in lupta contra valorilor mari ale colesterolului:

Pestele gras

Faptul ca reusesti sa mananci peste gras de doua ori sau de trei ori pe saptamana poate sa iti scada valoarea colesterolului in doua modalitati: prin inlocuirea carnii rosii, care are grasimi saturate, si prin faptul ca iti ofera acizi grasi Omega 3, care reduc trigliceridele (acestea sunt un alt tip de grasimi care se gasesc in sange, strans legate de nivelul colesterolului).

Asadar, Omega 3 sunt acizi grasi esentiali care reduc valoarea trigliceridelor din sange si care, in acelasi timp, protejeaza inima, prin prevenirea debutului unui ritm cardiac anormal.

Fasolea boabe

Diversele tipuri de fasole sunt bogate in fibre solubile. Ce inseamna asta? Ca este nevoie de un anumit timp pentru ca organismul sa digere aceste fibre, ceea ce inseamna ca senzatia de satietate va persista mai mult timp dupa ce vei lua masa. Acesta este un motiv pentru care fasolea boabe (leguminoasele, in general) este buna pentru persoanele care incearca sa slabeasca.

Nucile sau fructele cu coaja lemnoasa

Numeroase studii arata ca daca avem un consum optim de migdale, nuci romanesti, arahide si alte tipuri de nuci, acest lucru este benefic pentru inima. Un consum de 56 de grame de nuci pe zi poate sa scada usor valoarea colesterolului LDL. Nucile au si alti nutrienti care protejeaza inima, in alte moduri, spun specialistii. In general, nucile sunt surse excelente de grasimi bune, de fibre si de proteine.

Mare parte a continutului de grasimi din nuci este alcatuit din grasimi mononesaturate, precum si din acizi grasi Omega 6 si Omega 3, care sunt grasimi polinesaturate. Migdalele, de exemplu, sunt un aliat care poate imbunatati valorile colesterolului. Mai multe studii mici1 au aratat ca o alimentatie bogata in migdale poate reduce colesterolul LDL, colesterolul total si colesterolul LDL oxidat, care este deosebit de daunator pentru inima noastra.

Fulgii de ovaz

Un mod simplu prin care poti lua masuri pentru a-ti scadea valorile colesterolului este sa alegi sa consumi la micul dejun cereale integrale, precum fulgii de ovaz. Acestia iti ofera, de la caz la caz, intre 1-2 grame de fibre solubile. Daca vrei, poti adauga in bolul cu cereale pentru micul dejun si cateva felii de banana ori cateva capsune, pentru a obtine o cantitate mica de fibre.

Alege sa gatesti cu grasimi sanatoase

Limiteaza consumul de grasimi saturate (sau „rele”), care cresc valoarea colesterolului LDL si stai departe de grasimile trans. Alege, in locul acestora, grasimi nesaturate, care sunt mai sanatoase si pe care le gasesti in peste, nuci si uleiuri vegetale.

Un alt lucru de care trebuie sa tii cont: foloseste uleiuri vegetale lichide, inlocuind grasimile care sunt in stare solida. Poti folosi uleiuri precum cel de rapita, de floarea-soarelui, de masline, in locul grasimilor care sunt solide la temperatura camerei (untul, untura, seul, etc.).

CITEȘTE ȘI: ATENŢIE la colesterol: Acestea sunt persoanele care trebuie să-şi verifice mai des nivelul de lipide din sânge

Daca schimbarile pe care le-ai facut in alimentatie si in stilul de viata nu reusesc sa iti aduca valoarea colesterolului la un nivel optim, intreaba-ti medicul daca un supliment cu efecte hipolipemiante ar putea fi indicat in cazul tau. Anumite suplimente contin substante active precum monacolina K. Aceasta este transformata rapid in organism si este responsabila de scaderea enzimei HMG-CoA-reductaza, implicata in biosinteza colesterolului.

Oamenii de stiinta2 au demonstrat ca o doza mica de monacolina K din drojdia de orez rosu reduce concentratia de colesterol LDL, care este un factor de risc pentru afectiunile cardiovasculare, asa ca este bine sa iti intrebi medicul daca, in cazul tau, suplimentele cu monacolina K ar putea fi de folos.

Comentarii: