SANATATE

Semn de avertizare timpurie pentru persoanele vârstnice infectate cu COVID-19. Nu este febra sau tusea

time.com

Medicii și îngrijitorii ar trebui să fie atenți la semne de confuzie sau comportament ciudat la persoanele în vârstă fragile, deoarece ar putea fi un semn de avertizare timpurie a Covid-19, sugerează un studiu.

Chiar dacă nu au tuse sau febră, delirul este mai frecvent la persoanele vulnerabile cu vârsta peste 65 de ani decât la alți oameni de aceeași vârstă, dar într-o formă fizică mai bună, scrie BBC, potrivit stirileprotv.ro.

Nu este încă clar de ce se apar confuzie sau delir extrem în astfel de situații, dar studiul solicită o mai mare atenție asupra acestor simptome în spitale și case de îngrijire.

Cele trei simptome principale ale unei infecții cu Covid sunt tusea continuă, o temperatură de peste 37,8 C și o modificare a mirosului sau a gustului.

CITEȘTE ȘI: Specialiștii răspund: Cât de mare este posibilitatea de a te infecta cu coronavirus în lift

Aproximativ 85% dintre oameni vor avea cel puțin unul dintre aceste simptome.

Cu toate acestea, cercetările sugerează că anumite grupe de vârstă pot avea și alte simptome, cum ar fi diareea și vărsăturile la copii.

În acest studiu al King’s College din Londra au fost analizate datele de la peste 800 de persoane cu vârsta peste 65 de ani.

Cercetările au inclus 322 de pacienți spitalizați cu Covid-19 și 535 de persoane care foloseau aplicația Covid Symptom Study pentru a-și înregistra simptomele. Toți au primit un rezultat pozitiv al testului.

Cercetătorii au descoperit că adulții în vârstă clasificați drept fragili internați în spital au fost mai predispuși să fi avut delir ca unul dintre simptomele lor, în comparație cu persoanele de aceeași vârstă care nu erau fragile.

Fragilitatea este termenul folosit de medici pentru a descrie persoanele în vârstă cărora le este greu să se recupereze după boli și accidente de zi cu zi.

De asemenea, sunt mai predispuși la căzături și să ajungă la spital când sunt bolnavi.

Pentru unul din cinci pacienți spitalizați cu Covid, delirul a fost singurul lor simptom.

„Schimbări în starea mentală”

Dintre persoanele cu vârsta peste 65 de ani care au folosit aplicația, delirul a fost, de asemenea, mai frecvent la persoanele mai fragile cu Covid-19, comparativ cu persoanele de aceeași vârstă infectate, dar mai robuste.

Pentru ei, delirul a fost definit ca orice simptome de confuzie, dezorientare sau somnolență.

Oboseala și respirația grea erau, de asemenea, frecvente în rândul vârstnicilor fragili.

O treime dintre utilizatorii aplicațiilor de detectare Covid-19 care au spus că au experimentat delirul nu au avut simptomele clasice ale tusei sau febrei.

CITEȘTE ȘI: Studiu îngrijorător: Cum ajunge noul coronavirus să îmbolnăvească creierul

„Persoanele mai în vârstă și mai slabe prezintă un risc mai mare de a fi infectate cu Covid-19 decât cele care sunt mai în formă, iar rezultatele noastre arată că delirul este un simptom cheie în acest grup”, a spus dr. Rose Penfold de la King’s College din Londra.

„Medicii și îngrijitorii ar trebui să fie atenți la orice schimbări de stare mentală la persoanele în vârstă, cum ar fi confuzia sau comportamentul ciudat, și să fie atenți la faptul că acest lucru ar putea fi un semn precoce al infecției cu coronavirus.”

Studiul evidențiază, de asemenea, importanța protejării oamenilor din casele de îngrijire, unde virusul se poate răspândi rapid, asigurându-se că spălarea mâinilor, igiena și echipamentele individuale de protecție sunt o prioritate.

Comentarii: