REVIEW SANATATE

Semne că un om moare? Ce detalii incredibile au descoperit cercetătorii, după studii aprofundate

Când o persoană începe să-şi piardă mirosul, să nu mai recunoască simple note, mirosuri comune, se spune că mai are maximum 5 ani de trăit. Şi asta pentru că, după cercetări şi studii făcute de oamenii de ştiinţă, s-a dovedit că disfuncția olfactivă s-a dovedit un indicator de risc mai bun decât un diagnostic de insuficiență cardiacă, cancer sau boală pulmonară, susţin oamenii de știință de la Universitatea din Chicago.

Echipa de cercetători, formată din psihologi, medici, sociologi și statisticieni au avansat câteva ipoteze pentru a explica acest fenomen, scrie portalul „Ce se întâmplă, doctore?”. Una dintre explicații este că sistemul olfactiv are celule stem apte să se regenereze, iar scăderea simțului mirosului poate semnala o diminuare a capacității generale de regenerare a organismului odată cu vârsta, ceea ce duce la duce la creșterea tuturor cauzelor mortalității.

Citeşte şi: Aveți degetele umflate? Iată care pot fi cauzele

Simptome că moartea chiar se apropie

“Credem că scăderea simțului mirosului… nu este o cauză directă a morții, ci un semn că ceva nu se desfășoară bine în organism”, spune dr Jayant Pinto, profesor adjunct de chirurgie la Universitatea din Chicago, specializat în genetică și tratarea bolilor olfactive, unul din principalii autori ai studiului. Potrivit lui, rezultatele acestei cercetări “ar putea permite dezvoltarea unor teste clinice utile și ieftine, prin care să se identifice rapid persoanele ce prezintă un risc mai mare de mortalitate”.

Când sfârşitul este cu adevărat iminent, dincolo de aşa-zis-ul „miros al morţii”, în cele mai multe cazuri există simptome clare, pe care le poate identifica oricine. Muribunzii nu mai vor decât cantităţi foarte mici de apă şi alimente care se digeră uşor, dorm foarte mult, întrucât metabolismul încetineşte şi cum creierul nu mai funcţionează normal, trec prin stări de confuzie. De multe ori, după ce pacienţii inspiră adânc, urmează o pauză de 5 până la 60 de secunde în care aceştia nu mai respiră deloc, iar lichidele nu se mai elimină normal, ci se pot acumula în aceste zone ale corpului, deoarece rinichii nu mai funcționează corect, spun specialiştii.

Comentarii: