SANATATE

Semnele care indică faptul că ai exces de zahăr în organism

blog.naipocare.com

Semnele care indică faptul că ai exces de zahăr în organism. Consumul excesiv de zahăr poate avea un impact negativ uriaș asupra sănătății dumneavoastră. Dieteticianul autorizat Lauren Panoff identifică 14 efecte negative asupra organismului. Prezența lor trădează excesul de zahăr în organism.

Expertul spune că, în acest caz, acest lucru este cunoscut nu numai prin starea deteriorată a dinților, ci și prin alte simptome, care nu sunt evidente la prima vedere, cum ar fi oboseala și durerile articulare.

Semnele care indică faptul că ai exces de zahăr în organism

Lipsa de energie și somnul slab

Zahărul asigură o descărcare rapidă de glucoză, urmată de o scădere la fel de bruscă. Acest lucru duce la faptul că o persoană devine rapid letargică și experimentează din nou pofte alimentare. Consumul ridicat de zahăr adăugat poate, de asemenea, să perturbe tiparele de somn prin creșterea nivelului de cortizol.

CITEȘTE ȘI: Cel mai sănătos condiment cu care să înlocuiești zahărul din cafea

Cariile dentare

Zahărul poate hrăni bacteriile dăunătoare din gură. Acest lucru provoacă eroziunea smalțului și crește riscul apariției cariilor dentare.

Acnee

Consumul de prea mult zahăr poate îngreuna răspunsul organismului la insulină. În timp, acest lucru promovează inflamația și producția de sebum, care înfundă porii și creează un mediu propice acneei.

Îmbătrânirea pielii

Cantitățile mari de zahăr adăugat pot accelera îmbătrânirea pielii printr-un proces numit glicație. Acest proces are loc atunci când moleculele de zahăr se atașează la proteinele colagen și elastină, de care pielea are nevoie pentru a-și menține elasticitatea și fermitatea.

Creșterea în greutate și obezitatea

Alimentele dulci sunt de obicei foarte bogate în calorii, ceea ce contribuie la creșterea în greutate.

Tensiunea arterială ridicată

Zahărul adăugat poate provoca, de asemenea, inflamații, ceea ce pune presiune pe organism prin deteriorarea vaselor de sânge și împiedicarea circulației.

Bolile de inimă

O dietă bogată în zahăr poate crește nivelul de trigliceride, un tip de grăsime din sânge legat de bolile de inimă.

Degenerarea ficatului gras

Atunci când ficatul este supraîncărcat cu exces de grăsime, celulele grase se pot acumula în țesutul hepatic.

Diabetul de tip II

Consumul ridicat de zahăr adăugat duce la creșterea în greutate, în special în jurul abdomenului, care este un factor de risc cheie pentru rezistența la insulină.

Cancer

Dietele bogate în zahăr adăugat și sărace în nutrienți esențiali pot contribui la un risc crescut de cancer prin procese legate de obezitate, rezistență la insulină și inflamație.

Depresia

Consumul ridicat de zahăr adăugat poate duce la fluctuații ale nivelului de zahăr din sânge, ducând la schimbări de dispoziție, iritabilitate și oboseală, care pot agrava sentimentele de depresie.

Afecțiuni renale

Zahărul crește riscul de a dezvolta diabet de tip II, una dintre principalele cauze ale bolilor de rinichi, potrivit actualno.com.

Gută

Consumul de cantități mari de zahăr adăugat poate crește nivelul de acid uric din sânge. Acesta, la rândul său, favorizează formarea cristalelor în articulații, provocând atacuri dureroase de gută.

Funcția cerebrală afectată

Nivelurile crescute de inflamație și rezistența la insulină pot deteriora neuronii (celulele nervoase care trimit și primesc semnale din creier) și pot afecta funcția cognitivă.

Cum să controlăm consumul de zahăr și cum să facem față dependenței de zahăr?

Ca orice altă dependență, dependența de zahăr necesită tratament imediat și bunăvoință. Expertul oferă câteva sfaturi pentru a face față acesteia.

Organismul nu trebuie să simtă niciodată foamea. Este recomandabil să vă planificați dieta în așa fel încât fiecare masă să anticipeze dorința de a mânca ceva cât mai curând posibil.

CITEȘTE ȘI: Mandarine: Ce efect au asupra nivelului de zahăr din sânge

În plus față de cele trei mese obișnuite, ar trebui să aveți gustări sănătoase, cu conținut scăzut de calorii, astfel încât să fiți mai puțin tentat să luați ceva dulce între mese, iar acest lucru poate rezolva și problema supraalimentării. Această metodă este considerată eficientă pentru simplul motiv că organismul are nevoie de zahăr doar în caz de foame. Eliminând acest sentiment, vă suprimați dorința de dulciuri.

De asemenea, este recomandabil să folosiți condimente mai naturale pentru mâncărurile principale. Condimentele dulci pe bază de plante ajută la combaterea dorinței de a mânca ceva care conține zahăr prin păcălirea receptorilor noștri. Adăugați puțină scorțișoară, vanilie, nucșoară, coriandru sau cardamom la felul dumneavoastră de mâncare și nu numai că veți face mâncarea mai dulce, dar veți ajuta și la reglarea metabolismului și a nivelului de glucoză.

Acordați atenție ceaiurilor naturale din plante. Preferați ceaiurile naturale, de înaltă calitate, cu o aromă strălucitoare (ghimbir, citrice, hibiscus, mentă, fructe de pădure) care nu necesită adăugarea de zahăr.

Comentarii: