REVIEW

Senzația de cădere în gol atunci când adormi: Ce încearcă corpul să îți transmită

Senzația de cădere în gol sau a unui spasm în tot corpul atunci când adormi este destul de comună. Se estimează că 70% din populația globului a experimentat-o, într-o formă sau alta, măcar o dată în decursul vieții.

Senzația unei zvâcnituri, smucituri, de cădere sau plutire în timpul somnului poate apărea la persoane sănătoase. Aceasta pot fi acompaniate inclusiv de halucinații vizuale.

Loc sigur pentru a dormi

Senzații neplăcute ar fi declanșate de mai mulți factori și cel mai des nu reprezintă motiv de îngrijorare.
Deși motivele nu sunt încă înțelese deplin, perspectiva evoluționară sugerează că acestea apar pentru a-i da șansa omului de a se mai asigura o ultimă dată că se află cu adevărat într-un loc sigur pentru a dormi. De exemplu, în cazul strămoșilor noștri care dormeau în copaci, aceasta ar fi fost o ultimă verificare că creanga este solidă pentru a-i susține pe toată durata somnului.

CITEȘTE ȘI: Legătura dintre somn și imunitate: Devii vulnerabil în fața oricărui virus

O altă teorie spune că spasmul dinaintea somnului este un simptom al sistemului nostru fiziologic activ de a ceda – uneori cu reticență – în fața dorinței noastre de a adormi, trecând de controlul motor activ și volitiv, la o stare de relaxare și eventual paralizie corporală.

În esență, senzația stranie ar putea fi semnul eventualei treceri de la starea de veghe la somn.

Creierul încearcă astfel să trimită un mesaj mușchilor

Reena Mehra, medic specializat în tulburări ale somnului spune că o explicație pentru spasmul puternic este faptul că somnul nu este îndeajuns de profund, iar creierul ar putea interpreta starea ca una de conștiență – dar recunoaște, de asemenea, că mușchii nu se mișcă. Creierul încearcă astfel să trimită un mesaj mușchilor, să rămână activi, ca măsură de protecție, potrivit Cleveland Clinic.

Neurotransmițătorii sunt eliberați și transmit mesajul de la celulele nervoase, atașându-se la celulele proteinelor musclare.

„Rezultatul este senzația de mișcare, cădere sau spasm, pe măsură ce mușchii sunt stimulați”, spune dr. Mehra.

CITEȘTE ȘI: Beneficiile unei porții de somn de după-amiază: Întârzie apariția demenței și îmbunătățește starea de spirit

Cum reduci șansele să ai senzația de cădere în gol la adormire

Experta în somn spune că există câțiva factori care favorizează apariția spasmului violent la adormire. Printre acestea se numără: stresul, consumul de droguri și alcool, consumul de cofeină sau epuizarea, lipsa de somn.

Crearea unei rutine sănătoase de somn prin eliminarea factorilor de risc ar putea reduce riscul apariției acestor stări neplăcute.

De asemenea, partea bună este că odată cu înaintarea în vârstă, aceste senzații vor fi din ce în ce mai rare.

Comentarii: